Прогнозират евтино жито

Фермерите искат складове за плодове и зеленчуци

Прогнозират евтино жито | StandartNews.com

София. Дъждовeте в началото на пролетта и последвалото топло време се отразиха добре на пшеницата, ечимика и рапицата. Очертава се богата реколта, която вероятно ще доведе до поевтиняване на житото. Това са очакванията и на анализаторите на световните пазари, защото и в Русия, Украйна и цяла Европа се очертават добри добиви, казаха от Асоциацията на земеделските производители. Фермерите обаче се надяват, че през май и юни няма да има продължителни суши и големи жеги. Ако това се случи, пролетниците - царевицата и слънчогледът, може да изгорят.

До 10 години България ще остане без кадри в земеделието и с напълно обезлюдени села. Това заяви Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители, по време на дебат за земеделската политика. Целта на форума, на който участваха представители на 16 партии и формации, беше земеделието да фокусира вниманието на политиците, а фермерите да поставят въпросите си към бъдещите депутати.
Българското земеделие не е конкурентоспособно, защото ние правим това, което старите, членки на ЕС, са започнали преди 50 години, каза Цветанов.


Според него основните приоритети пред българското земеделие са комасацията на нивите, поливното земеделие и създаването на регистър за земеделските площи. На зеленчукопроизводителите и овощарите трябва да се създаде възможност да съхраняват продукцията си по-дълго време - до 8-10 месеца, а не да я продадат през първия месец след прибиране на реколтата и след това да ядем вносните плодове и зеленчуци, каза Христо Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай