Понеделник,

Прогнозират 10% по скъпа "Гражданска" от 2015 г.

От: Администратор -
4446
Прогнозират 10% по скъпа "Гражданска" от 2015 г.
A
A
A

София. С 10% ще скочи задължителната застраховка "Гражданската отговорност"от Нова година, прогнозират от бранша. До момента за автомобил среден клас с обем на двигателя до 1700 кубика шофьорите плащаха между 180 и 200 лева. Очакванията са отделните застрахователи да вдигнат цените с до 10%, което означава, че "Гражданската отговорност" може да ни излезе с до 20 лева по-солено от Нова година, съобщи Нова ТВ.

Анализите сочат, че в края на годината близо 70% от шофьорите подновяват полицата си. В битката за клиенти, в пика на кампанията, застрахователите обикновено пускат по-изгодни оферти, но за кратко. Очакванията са още през ноември цените на задължителната полица да тръгнат нагоре.

„За всички е ясно, че щетите с всяка изминала година се увеличават – има ръст на щетимостта с 15-17%. Безспорно трябва да се увличат и събираемите премии по тази застраховка", обясни Петрозар Петков, председател на Съвета на директорите на застрахователна компания.

Все още обаче не всички шофьори сключват полицата. Според последните данни на Комисията за финансов надзор обхватът на иначе задължителната застраховка достига 86%. Застрахователите сами определят кои водачи да плащат повече. Най-често по-скъпа е "Гражданската отговорност" за младите и неопитни шофьори, нарушителите на пътя или тези, които карат в големите градове или извън граница.

„Счита се, че София е най-натоварена от гледна точка на автомобили, движението е най-натоварено и рисковете са най-големи. Затова би трябвало премията, която се събира в този регион, да е най-висока", коментира още Петрозар Петков.

При някои от компаниите шофьорите с няколко нарушения на пътя може и да плащат двойно по-скъпа застраховка. Все още обаче не е готова единната система за диференцирано плащане на полицата за клиентите на всички дружества.

Още по-сериозен се очаква да бъде скокът в цените на Каското. Заради огромните щети, които дружествата трябваше да покрият след градушката, от бранша прогнозират повишение в цените до 20%. Крайните цени на всички компании ще са ясни до месец, когато започва и активната кампания по преподновяване на полицата.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички