Продават на търг сватбен медал на цар Борис III и царица Йоана

Продават на търг сватбен медал на цар Борис III и царица Йоана | StandartNews.com

София,. Златен медал, отсечен по случай сватбата на българския цар Борис III и италианската принцеса Йоана Савойска, се предлага на търг, съобщи БГНЕС.

Той е съхранен в отлично състояние и е изключително рядък, отсечен само за най-близките роднини и приятели на царската двойка. Предложеният на търг медал е бил притежание на италианския външен министър граф Чано.

На лицевата част са портретите на царската двойка, а на обратната - щит, на който е изобразен българският лъв и италианският кръст, увенчани с корона. Има също така надпис 25 октомври 1930 Асизи - датата на тяхната сватба в катедралата в Асизи.

Теглото на медала е 19,30 грама, диаметърът - 29,93 мм, дебелината - 2,6 мм. Той е поставен в изискана осмоъгълна кожена кафява кутия с позлата. В центъра е изобразена българската царска корона, а отстрани има осем италиански възела – символ на любовта.

Заради тежката политическа изолация, в която България попада след поражението си в Първата световна война /1914-1918/, цар Борис III много трудно успява да си намери подходяща съпруга. Знае се, че още преди Балканските войни той е трябвало да сключи брак с великата княгиня Татяна, една от дъщерите на император Николай, но след поражението през 1913 г. този брак става невъзможен. След 1918 г. младият български цар има роман и с принцеса Мария Румънска, но и той не завършва с Менделсонов марш отново по политически причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай