Пробив! Измислиха нов успешен метод за лечение на рака

Създадоха специални бактериални колонии за унищожаване на раковите клетки

Пробив! Измислиха нов успешен метод за лечение на рака | StandartNews.com

Учени от Колумбийския университет създадоха специални бактериални колонии за унищожаване на раковите клетки. Резултатите от работата са описани в списанието Science Advances, предаде БГНЕС.

В предишни проучвания беше възможно да се установи, че някои видове бактерии могат да се размножават в тумори. Смята се, че това се дължи на ниското pH, уникалната некротична и имунна среда на туморното ядро, което пречи на имунните клетки да изчистят бактериите. Когато микроорганизмът навлезе в тумора, повечето от бактериите се разпадат, освобождавайки собственото си съдържание. Преди това тези микроби бяха модифицирани чрез добавяне към тях на гени, кодиращи протеини, които блокират растежа на туморни клетки или правят неоплазмата видима за имунните клетки.

Терапевтичният подход е тестван върху животински модели на мишки. Обработените бактерии предизвикват силни имунни отговори срещу тумори, които са в непосредствена близост до целевото място, както и върху по-отдалечени тумори. Това означава, че лекарството с микроорганизми може да се прилага интравенозно. Освен това бактериите могат да оцелеят само в специална среда на тумора, така че не е възможно да бъдат открити в други органи.

В момента има подадена заявка за патент и продължават изследвания за оптимизиране на метода на лечение и подготовка за по-нататъшни клинични изпитвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай