Приятелка завела загиналото семейство до Крушунските водопади (ОБЗОР)

Приятелка завела загиналото семейство до Крушунските водопади (ОБЗОР) | StandartNews.com

48 часа отне на спасителите да намерят телата на загиналите

Таня и Йън дошли от Лондон да видят природните красоти край Плевен

Две денонощия. Точно толкова бяха необходими на спасителите, за да открият затрупаните под тонове срутени скали тела на туристите Таня Павлова и Йън Джонсън. Двамата бяха извадени в 11 ч в неделя изпод огромни каменни късове. Късно в събота спасителната операция беше прекратена заради огромно количество вода, придошла на мястото на инцидента. Вчера сутринта обаче тя бе възобновена.

"Мъртви са. Очаква се криминалистична лаборатория да снима на място", обясни д-р Славян Казанджиев, лекар от Спешна помощ - Ловеч. Трагично загиналите са семейство и живеели в Лондон. Двойката била на гости на своя близка от Плевен, която ги довела да се полюбуват на природните красоти, оказали се смъртоносни. Жената е ранена и е на легло в плевенската университетска болница. Настанена е в неврохиргията, след като изследванията показаха счупване на прешлен. Лекари от болницата увериха, че състоянието й е стабилно и няма опасност за живота й.

Издирването на изчезналите туристи продължи при много тежки и опасни условия за спасителите. В петък по обяд близо 200 куб. м скална маса внезапно се срина върху пътеката с мостче точно на участъка, където вървели Таня и Йън. 42-годишната жена, която ги придружавала, се движила пред тях и била ударена от отломки. Мястото е на 400 метра навътре по екопътеката в природен парк Маарата край Летница. Втората нощ операцията по изравянето на телата бе прекратена за кратко заради придошлата река. В нея участваха екипи от София, Ловеч, Велико Търново и Монтана. Използвано бе специално обучено куче на планинската служба в Троян.

В разчистваенто на скалните отломки помогна и военна техника от Плевен. Според местните власти трагедията е нещастен случай, който не можело да бъде предвиден. През лятото били обрушвани скали. Подобно срутване имало пак години, но без жертви. От днес на "Геозащита" ще бъде наредено да извърши цялостно обследване на района на водопадите, защото съществува реална опасност от ново срутване. Екопътеката е изградена още по царско време с всички разрешителни, включително и от РИОСВ. За съжаление най-много е разрушено любимото място, на което се снимаха туристите - това е най-дългото мостче при т.нар. Сини вир. Засега експерти смятат, че са били взети всички мерки, но районът е карстов, скалите са от т.нар. бигор, които по принцип се смятат за устойчиви и пободно срутване не е могло да се предвиди.

Мястото ще бъде обезопасено. Там ще бъде ограничен достъпът на туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай