Природозащитници стягат протест в първия ден на 2015 г.

Природозащитници стягат протест в първия ден на 2015 г. | StandartNews.com

Добрич. Защитници на българската природа, обединени в социалната мрежа, стягат протест срещу проучването за шистов газ в Добруджа. Основните искания са „Да се анулират всички разрешения за проучване и тестове на нефт и газ в Добруджа". На страницата още е записано: „Добруджа е житницата на България, не съсипвайте природата ни. Унищожете сондите за проучване и добив на шистов газ, или ние ще ги унищожим". Първият протест защитниците стягат за първия ден на новата година - 1 януари.

Той ще се проведе от 11.30 до 13.30 часа в столицата пред сградата на Народното събрание. Сред притесненията на защитниците на земята е и това, че все още няма официално изнесена информация за напълно спряна дейност във Вранино, където има дадено разрешение за проучване от МОСВ на американската компания „Парк плейс енерджи".

Наред с това друга част от жителите на областта не спират да алармират за друга опасност – идеята за добив на газ чрез въглища, като заявяват, че запалването на големия въглищен пласт под земята в Добруджа, ще има не по-малки последици – изчезване на водата и превръщането най-плодородната част от страната ни в пустиня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай