Приемат всички протоколи в "Арената" до 2 часа

Приемат всички протоколи в "Арената" до 2 часа | StandartNews.com

Продължава обработката на протоколите от ОИК – София в зала „Арена Армеец" в столицата. Очаква се до 2 часа всички членове да предадат своите протоколи.

Малко преди 10 часа са останали около 40 невъведени, предаде БНР.

„Организацията беше под всякаква критика. На няколко пъти помислих, че ще се стигне до война", коментира пред Нова тв жена, която тази сутрин напусна залата.

Отговорността е основно на ЦИК, от не я се очаква да предприеме всички организационни и други мерки, които да направят процеса по-бърз и по-ефективен. Това каза пред "Хоризонт" политологът и преподавател в НБУ Катя Христова.

Никой никога, в български контекст, не е изследвал какви са другите възможности да се организира един по-ефективен и действително по-демократичен вариант на избори, обясни тя.

"Прозрачност без граници" предлагат през 2009 г. въвеждане на регионални преброителни центрове, които проблемът с преброяването на бюлетините, с контролирания вот, с неточно попълнените протоколи, може да бъде изнесен от отговорността на СИК към едно междинно ниво, припомни Христова.

С изменение в Изборния кодекс се професионализира ЦИК, която да разполага и с обучителен център, каза експертът.

"Две години след конституирането на сегашната ЦИК, колко средства бяха похарчени за такъв образователен център? Какво произведе той? Трябва и ние, като граждани, но и политиците най-накрая да се научат, когато правят промени в законодателството, да го правят на базата на оценка на всичко, което се е случило до момента. Ние не сме свидетели на подобен подход и докато не сме, практически ще продължаваме да буксуваме в тази ситуация", коментира още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай