При учение: Спряха взрив и отровен облак

При учение: Спряха взрив и отровен облак | StandartNews.com

Пожарникари и спасители измъкнаха машинисти от тунела в горящ влак

"Влакът дерайлира в тунел "Гълъбец", локомотивът гори, не можем да излезем, трябва ни помощ". Това съобщават около 10 ч вчера двама машинисти на товарна композиция на диспечера в БДЖ. Оттам звънят на 112, а те пък препредават сигнала за инцидента в Националния авариен център. Влаковата композиция се състои от два локомотива и цистерни, които превозват амоняк. Първият е влязъл в тунела и се е запалил. "Гълъбец" е дълъг над 3 км и е вторият по дължина тунел в страната. Едната цистерна се е обърнала и се е спукала напречно, като почти цялото летливо и опасно вещество се е разляло. Другата е с пробойни, от които амонякът изтича. При досега си с въздуха той се превръща в пара, която е взривоопасна.

Облакът отровен газ се стеле над жп линията

и се разнася към близките населени места. Поради особеностите на релефа всички спасители и пожарникари са изложени на риск от обгазяване. Нужна е незабавна евакуация на хората от близките населени места.
Първи на сигнала се отзовава пожарен автомобил с петима пожарникари от Елин Пелин. В същото време по тревога действат и още няколко пожарни от София. На 15-ата минута първата пристига на място. Веднага са разпънати шлангове, които доставят вода на повече от 400 м от помпите в автомобила до горящия локомотив. Те спасяват двамата машинисти, които са откарани в болница, но са живи и се отървават само с уплаха.
Химически спасители правят анализ на веществото, а пожарникарите правят водна завеса, като по този начин неутрализират разпространението на отровния облак амоняк.
Всичко това е част от сценария, по който пожарникари и спасители действаха вчера, пред погледите на главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, зам.-шефа на ДАНС Недялко Недялков, шефа на ГД "Пожарна и аварийна безопасност" гл. комисар Николай Николов и съименника му Николай Николов - зам.-губернатор на София-област. Това е първото подобно учение, което имитира железопътна катастрофа с изтичане на отровен газ. То трябва да провери готовността за взаимодействие на местната власт и националните структури и да покаже как пожарникарите действат с най-новата си техника. Заедно с тях са медиците от Червения кръст и доброволците от офроуд форума, които помагат с оказването на медицинска помощ и извозването на технически пособия в силно пресечения терен около село Долно Саранци. Накрая всички участници минаха през

специално изградени душове за обеззаразяване

"Най-хубавото е, че редом до нашите служители действат доброволци. Над 2500 души от тях вече са обучени как да действат за спасяване на човешкия живот при бедствия и аварии. В момента пък правим конкурси за над 14 000 души пожарникари и спасители", заяви гл. комисар Николов. За по-малко от 2 часа пожарникари и спасители спасиха пострадалите и обеззаразиха района, за да не се стигне до екологична катастрофа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай