Президентът се поклони пред иконата на цар Борис

Президентът се поклони пред иконата на цар Борис | StandartNews.com

Президентът Росен Плевнелиев пристигна в Плиска. Държавният глава ще присъства на тържествената света литургия, която ще бъде отслужена от патриарх Неофит в Голямата базилика в Плиска по повод 1150-годишнината от приемането на православието. 

По повод годишнината държавният глава ще произнесе слово. При влизането в базиликата той се спря пред иконата на цар Борис – Михаил, прекръсти се и я целуна. Сред официалните гости са народни представители от Шуменска област. Тук е и руският посланик Н. Пр. Юрий Исаков, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев, представители на местната власт. Очаква се всеки момент да започне и тържественото богослужение.

Службата се води от патриарх Неофит в съслужие с митрополити от Българската праволавна църква и гости от всички повсеместни православни църкви. Сред официалните гости е Симеон Сакскобургготски премиер на България в периода 2001 - 2005 г., директорът на Националния исторически музей - Божидар Димитров, посланика на Русия у нас Н. Пр. Юрий Исаков.

След богослужението, което се очаква да продължи около три часа патриарх Неофит ще огласи патриаршеско и синодално послание. След това ще бъдат връчени високи църковни отличия на премиера Бойко Борисов, Симеон Сакскобургготски и Емил Велинов - директор на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет. На литургията присъстват десетки граждани, които са изпълнили Голямата базилика в Плиска по повод годишнината. Пълен е секторът на официалните гости. На специална сцена е подреден хорът при катедралата „Св. Александър Невски", който изпълнява църковните песнопения.
Голямата Базилика е важен паметник на ранносредновековната българска християнска култура и затова точно тук е и кулминацията на честванията по повод 1150-годишнината от покръстването на българите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай