Президентът събира пари за нестинарите

Президентът събира пари за нестинарите | StandartNews.com

София. Президентът ще събира пари за съхранение на българските традиции. Държавният глава Росен Плевнелиев вече е договорил с културното министрество създаването на фондация, която да финансира въстановки, ритуали и традиции, свързани с историята ни.

Държавният глава участва днес в отбелязването на 135-ата годишнина от Шипченската епопея. 

"Идеята се роди след заседание на Съвета по култура към президента. Целта е бизнесът да помага в събирането на средства, които админимстрациите на президента и министъра на културата да разпределят, така че да има достатъчно средства, за да се подпомагат родолюбиви организации и иницативи за възстановки на ритуали, чествания и мероприятия, свързани с родната култура, история и памет", обясниха от "Дондуков" 2.

Подобна практика от години дава добри резултати в южната ни съседка Гърция. Сега редица благородни идеи остават без резултат, именно заради липсата на финансиране. Президентството щяло да използва и родолюбивия плам и възможностите на българите в чужбина за съвместна работа с патриотични организации като „Традиция”, съобщи Плевнелиев от връх Шипка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай