Президентът: Да обърнем внимание на причините за тероризма

Президентът: Да обърнем внимание на причините за тероризма | StandartNews.com

Редица държавни и правителствени ръководители, посланици се събраха за откриването на лидерския форум в рамките на 38-та Генерална конференция на ЮНЕСКО, предаде БГНЕС. Сесията, която съвпадна със 70-та годишнина на организацията, беше помрачена от касапницата в Париж на 13 ноември. Форумът бе открит от президента на Камерун Пол Бия, след него думата взе Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО. Освен на терористичния акт и на осъждането на такива действия, тя обърна внимание и на необходимостта от уважение и съобразяване с разнообразието, образованието и човешките права.

По повод на годишнината от основаването на ЮНЕСКО г-жа Бокова отбеляза, че организацията се е появила на бял свят, за да бъдат наложени солидарността, уважението и съвместното разбирателство, човешките права и човечност – образование, наука и култура. Според нея днес е необходима мека сила за преодоляване на проблемите. След нейното изявление българският президент бе представен от Пол Бия, който му даде думата.

Обръщението на Плевнелиев към форума също бе белязано от терористичната атака в Париж. Той отбеляза, че въпреки смъртта на над 100 човека, парижаните са хора, които изпитват удоволствието от живота и се радват на свободата. Той подчерта, че основи на начина на живот както на парижани, така и на другите хора са приоритетите – свобода, равенство и братство. Плевнелиев подчерта, че е време да се обърне внимание на причините, водещи до тероризма, а не неговите последствия. Сред потенциалните причини за радикализиране той избори изключването от обществото, неравнопоставеността, отсъствието на основни човешки права. Омразата и радикализациите също могат да бъдат подхранвани от безработицата, добави Плевнелиев. По предложение на Пол Бия участниците в сесията почетоха точно в 12.00 часа местно време с минута мълчание жертвите на кървавите атентати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай