Премиерът: Да сме единни поне в родолюбието

Министър-председателят Пламен Орешарски изкачи 980-те стъпала до Патметника на свободата на в. Шипка заедно с многохилядното множество

Премиерът: Да сме единни поне в родолюбието | StandartNews.com

Стара Загора. В деня на националния празник няколко хиляди българи от всички краища на страната се качиха на легендарния връх Шипка, където през август 1877 г. шепата руси и български опълченци на практика предопределят победния изход на Руско-турската освободителна война. По 980-те стъпала до величествения Паметник на свободата заедно с можеството се сляха и премиерът Пламен Орешарски и неговата съпруга и официалните лица за тържествата.

 

„Това е най-личния празник на България, все още имам сили да идвам тук на 3 март", заяви с грейнали очи 77-годишната Зорка Николова от бупгаското с. Драчево. Петгодишният Мартин пък пое към върха с майка и с баща – Иовка и Иван Стоянови от ямболското с. Лозенец с твърдото обещание, че ще бъде юнак и няма да иска да го гушкат по стъпалата. „Прадядото на моя дядо е ранен тежко на Шипка, измъкнали си го буквално сред мъртвите, но е оцелялл, лекували са го чак в Петербург", каза с нескрита гордост шестокласникът Мартин Петков от гр. Шипка. Той бе дошъл на върха да се поклони пред подвига на опълченците заедно с другия си дядо Петко. „За освещаването на Паметника на свободата през 1934 г. тоговашното общинско ръководство на Шипка дарява без колебание на военното министерство и на държавата за вемни времена общинската мера около тази светина", припомни кметът на подбалканското градче Стоян Иванов, който с българския трикольор в ръка също бе сред множеството.

 

Преди началото на тържествевиния митинг за 136-гоздишнитата от Освобождението на България в подножението на върха Великотърновския митропорит Григорий отслужи панихида за падналите за българската свобода.

 

„ Важно е да се гордеем с нашето минало, но още по-важно е да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето, защото свободата не се дава веднъж завинаги, за нея трябва да се работи всеки ден", заяви в словото си премиерът Пламен Орешарски. Той припомни, че на 3 март честваме и българската държавност и не бива да забравяме, че за да пребъде България е необходимо да работим неуморно за нейното развитие. „Това е нашата кауза, за да я постигнем нека сме единни поне в нашето родолюбие", каза Орешарски. Призивът му бе индиректно обръщени към малобройната агитка протестъри, които го посрещнаха с освиркания. „Вероятно моного неща ни липсват да бъдем едини, питайте за тях агитката, аз винаги призовавам за единение, злобата до нищо добро не е довела", каза огорчен по-късно пред журнаристите премиерът.

 

От името на правителствто той поднесе венец пред Паметника на свободата на в.Шипка.

 

Премиерът призова към въздържаност в Украйна


Обстановката в Украйна е доста нагнетена, бих призовал всички страни да се въздържат от провокации, защото изострянето и е заплаха за сигурността на цяла Европа. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на в. Шипка, който участва в тържествата за националния празник на легендарния връх. Тук направи впечатление знаковото отсъствие и на двамата посланици – на Русия и Украйна, който по традиция идват на Шипка на 3 март. Премиерът увери, че правителството следи внимателно развитието на ситуацията в Украйна. „Аз самият получавам редовна информация от службите и сме готови за съответна реакция при необходимост, добави Орешарски. Той припомни, че външният министър Кристиян Вигенин е на среща в Брюксел със своите колеги от общността и се очаква решение и обща позиция по ситуацията в Украйна.

 

Министър-предсезателят не се ангажира дали е необходимо свикването на Консултативния съвет за национална сигурност, тъй като това било в прерогативите на държавния глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай