Премиерът: 1,3 км от метрото струва 21 млн. евро

Премиерът: 1,3 км от метрото струва 21 млн. евро | StandartNews.com

В нашето метро 1,3 км струва 21 млн. евро, като го умножим по курса са 42 млн. лева. Ако някой ми намери отсечка на метро в Европа под 80 млн. евро км ще го наградим. Обикновено са около 100 млн. евро и нагоре. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалното откриване на новата метростанция "Витоша". Заедно с него лентата прерязаха столичният кмет Йорданка Фандъкова, транспортният министър Ивайло Московски и инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен".

"Когато влаковете са еднакви, системите за сигурност са еднакви, материалите, надзорниците, проектантите са еднакви как постигаме 21 млн. евро на км, те постигат над 80 млн. евро", коментира Борисов.

"Това е най-ясната съизмеримост. Всичко е под земята, релсите, контактните мрежи, влаковете са еднакви, разликата е 80 млн. евро на километър средно, 160 млн. лева", посочи Бойко Борисов. "Минах да видя, защото съм мнителен човек и действително е направено много хубаво", обясни премиерът. "Искам да благодаря на всички софиянци и на гостите за търпението, защото сега пак сме разкопали София по диагонал. След 2 години ще имаме уникални съоръжения, виждате колко народ ползва метрото", каза още министър-председателят.

Разширението на втория метродиаметър от метростанция „Джеймс Баучер" до кръстовището на бул. „Черни връх" с бул. „Хенрик Ибсен" и ул. „Сребърна" е с дължина 1.3 км и включва 1 метростанция, както и съоръжение за смяна на посоката след нея.

Проектът е разработен с оглед необходимостта от осигуряване на бърз и ефективен транспорт на гъсто населената южна част на квартал „Лозенец" и необходимостта от връзка с довеждащия градски транспорт до бул. „Черни връх" за обслужване на кварталите „Кръстова вода", „Драгалевци", „Гоце Делчев", „Хладилника", както по сегашните улици, така и по бъдещия бул. „Тодор Каблешков", съобщава "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай