Празнична питка за Богоявление и Ивановден

Ето как да омесим питка за празниците

Празнична питка за Богоявление и Ивановден | StandartNews.com

На 6 и 7 януари отбелязваме Богоявление (Йордановден) и Ивановден. По традиция на масата се слага прясна пита или баница, а на Ивановден се носи и в кумовете пита и подаръци. Ето и как да си омесим питка за празниците.

Необходими продукти:
брашно - около 800 г
яйца - 2 бр. (1 жълтък за намазване)
прясно мляко - 200 мл
вода - 100 мл топла
сол - 1 с.л. равна
захар - 1 с.л. с връх
кисело мляко - 3 с.л.
сода бикарбонат - 1 щипка
олио - 3 с.л.
мая - 11 г суха
За намазване
масло - 100 г
жълтъци - 1 бр.
прясно мляко - 1 с.л.
олио - 1 с.л.

Начин на приготвяне: Затоплете млякото и добавете захарта и маята, разбъркайте да се разтворят и оставете за 10 минути да шупне.
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте.
Разбийте яйцето и белтъка, добавете олиото и шупналото кисело мляко със содата в него, прибавете ги към брашното заедно с шупналата мая.
Започнете, месейки на тънка струя да добавяте топлата вода и замесете меко тесто. Поставете тестото в намазана с олио купа, завийте и оставете за 1 час да втаса.
Разделяте тестото на 4 еднакви части и едно малко топче колкото малка ябълка. От трите части разточете 3 еднакво обли кори, които мажете с масло без третата.
Разрязвате ги на триъгълници и подреждате в намазана тавичка. Редите по края, а от другата част  от тестото оформете като 4 рулца и ги сложете по средата. Оставете да втаса след което намажете с разбития жълтък, една лъжичка мляко и една лъжичка олио. Печете в загрята фурна на 170 градуса за около 35-40 минути.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай