Правят проект за ново трасе на "Струма"

Правят проект за ново трасе на "Струма" | StandartNews.com

Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" обяви процедура за подготовката на идеен проект на алтернативно преминаване на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Досега за аутобана е изготвен и одобрен проект, според който преминаването през участъка ще бъде чрез дълъг тунел.

Според строителния бранш обаче 15-километровото съоръжение ще оскъпи ненужно изграждането на тази отсечка от магистралата. Гилдията е категорична, че поддръжката му също ще е по-скъпо, а няма да се постигне по-висока скорост на движение. Тунелът би бил опасен и при терористични актове. Според еколозите обаче дългият тунел е най-природосъобразен. Новият вариант за преминаване през дефилето ще бъде с близо 50 по-малки съоръжения - мостове, виадукти и тунели. Ако Брюксел го одобри, спестените средства ще се пренасочат към доизграждането на магистрала "Хемус" и тунела под Шипка.

В края на миналата година беше обявена и процедура за нова Оценка на въздействието върху околната среда за алтернативата на тунела в Кресненското дефиле. Докладът трябва да е готов през октомври и тогава ще има отговор как точно да се реализира трасето през този участък.

Новото проектиране се очаква да струва 1,185 млн. лв. Крайният срок за подаване на документи за участие в процедурата по изготвяне на идейния проект е 4 май, а отварянето на офертите се планира за 5 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай