Правят филм върху макет на Велики Преслав

Правят филм върху макет на Велики Преслав | StandartNews.com

Старата българска столица се пренесе в ЦУМ

Умалено копие на Велики Преслав ще стане декор за нов филм, който ще покаже блясъка на старата българска столица. Идеята бе представена от археолога проф. Николай Овчаров при представянето на макета на столицата на Симеон Велики в ЦУМ. На откриването присъстваха зам.-министърът на културата доц. Бони Петрунова, кметът на Велики Преслав Александър Горчев и археолози.

Миниатюрната възстановка е дълга 4 метра и показва крепостната стена, царските дворци, двете големи църкви в мащаб 1 към 100. Ръководителят на проекта "България на длан" Съни Сънински обясни, че макетът е направен по верни археологически данни, чертежи и описания. Той е реализиран с помощта на едни от най-изявените историци и археолози на България - проф. Маргарита Ваклинова, проф. Николай Овчаров и доц. Стойчо Бонев. "Всички те са потомствени археолози на Велики Преслав. Техните родители са започнали разкопките и в този смисъл тук е събрана 100-годишна археологическа история", обясни Сънински. Заради изпипаните и от учените детайли по сградите проф. Николай Овчаров има идея върху макета да се снима филм с микрокамери. Те ще могат да се движат по алеите и да се проследят как в двореца влизат византийски процесии например. "Това ще струва доста пари. Но съм убеден, че със Съни Сънински ще намерим решение", каза родният Индиана Джоунс. Подобен похват е познат от холивудското кино, където с миниатюри са заснети култови филми като "Титаник".

Макетът на Велики Преслав ще остане в търговския център до 3 април. След представянето на умаленото копие зам.-министър Бони Петрунова обяви, че на възстановените с европари паметници на културата ще бъде направен одит.

Експозицията "България на длан" включва макети на 23 известни сгради и места в България. Впечатляващи са макетите на Народния театър "Иван Вазов" в София, Църквата в Шипка, Доходното (в Русе), Железопътната гара във Варна, Царският дворец в София, Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул, Рилският манастир, Царевец във Велико Търново, Асеновата крепост, "Баба Вида" във Видин, Калиакра, корабът "Радецки" и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай