Прасковите. Божественият плод от Китай

Римляните наричат прасковите "Персийски ябълки"

Прасковите. Божественият плод от Китай | StandartNews.com
  • Прасковите имат изключително голямо количество витамин С. В една праскова се съдържат цели 90% от необходимата дневна доза от този витамин. Прасковите са богати на мед, желязо и каротин. В тях има голямо количество захари, от които преобладава захарозата. Те са източници на витамин А, както и на С и Е. Съдържат много фито химикали, които действат като антиоксиданти, които изчистват тялото от свободни радикали. Препоръчват се да бъдат изяждани по пет праскови на ден.

 

Ликьор от праскови

Продукти: 12 средно големи праскови, обелени и нарязани на четвъртинки, 4 ленти лимонова кора, 1 малка пръчка канела, 3 ч водка, 1 ч захар

Приготвяне: Смесете прасковите с водката, лимоновите кори и подправките в затворен буркан и се съхранява в продължение на 1-2 седмици, като се разклаща от време на време. Прецедете и изстискайте колкото е възможно повече сок и го филтрирайте.

 

 

Печени с мед, извара, ром и канела

Продукти: 2 праскови, 4 с.л. извара, 2 с.л. ром, 2 с.л. мед, 2 щип. канела, 2 с.л. захар

Приготвяне: Прасковите (2 бр) се разполовяват и костилките им се отстраняват. Изварата (4 с.л.) и захарта (2 с.л.) се разбиват и с получената смес се пълнят плодовете. Медът (2 с.л.) и ромът (2 с.л.) също се разбиват и с тях се поливат прасковите. Пекат се около 15 мин, докато плодовете омекнат. Десертът се поръсва с канела (2 щип.) и може да се сервира както горещ, така и охладен.

 

 

Шоколадова фантазия

Продукти: 60 г масло, 2 жълтъка, 50 г захар, 140 г брашно, брашно за работния плот, мазнина за формата, 2 праскови / или нектарини по избор, 1 яйце, 75 г масло, 75 г кафява захар, 75 г брашно, 20 г смлени бадеми, 25 г неподсладено какао, 50 мл прясно мляко

Приготвяне: За тестото се разбиват на пяна маслото, жълтъците и захарта. Сипва се брашното и се омесва плътно тесто. Увива се в прозрачно фолио и престоява 30 минути в хладилника. Фурната се загрява на 190 С. Тестото се разточва върху набрашнения работен плот и от него се изрязва кръг с диаметър 24 см. Блатът се слага на дъното на намаслена форма със същият диаметър. За пълнежа се разполовяват на две прасковите. Половинките се слагат върху тестото. Маслото и захарта се разбъркват на крем, добавя се яйцето. Смесват се брашното, бадемите, бакпулверът и какаото и се изсипва към разбитото масло. Добавя се млякото и се разбърква до гъсто тесто. Разпределя се върху прасковите, изглажда се и се пече 45 минути. На 30-тата минута формата се покрива с алуминиево фолио. След като сладкишът се изпече, изважда се от фурната и се оставя да се охлади. Сервира се поръсен с пудра захар.

 

 

Бърз карамелен сладкиш

Продукти: 500 г. праскови, 1 1/2 ч.ч. кафява захар, 100 гр краве масло, 4 броя яйца, 1 ч.ч. брашно, 1/4 ч. л. бакпулвер, щипка ванилия

Приготвяне: На дъното на тава за печене се карамелизира 1 чаена чаша кафява захар. Измийте прасковите, нарежете ги на резени и разпределете върху карамела.  Счупете яйцата, като разделите жълтъците от белтъците. Жълтъците разбийте добре заедно с останалата половин чаша захар, брашното и бакпулвера, а белтъците разбийте на сняг. След това разбъркайте заедно двете смеси до получаване на хомогенност. Изсипете сместа върху карамела и прасковите. Загрейте фурната на 180 градуса и печете около 35 минути или до готовност на тестото. След като сладкишът е готов, го изчакайте да изстине и го обърнете в достатъчно голяма чиния така, че прасковите да останат отгоре.

 

Желирано кисело мляко с плодове

Продукти: цедено кисело мляко - 2 кофички, захар - 1 1/2 ч.ч., желатин - 40 г, манго - 2 бр., праскови - 3 бр.

Приготвяне: Захарта се разбърква с киселото мляко, докато се разтвори. Добавя се желатинът, разтворен в 200 мл вода и след това разтопен на водна баня. Плодовете се нарязват и се разпределят в чаши или форми, заливат се със сместа и се оставят в хладилника да се желират.

 

 

Крем с яйца и внилия

Продукти: праскови - 1 буркан компот от праскови, прясно мляко - 500 мл, захар - 150 г, яйца - 3 бр., брашно - 3 с.л., щипка ванилия

Приготвяне: Разбийте брашното с малко от прясното мляко и един по един добавете жълтъците на яйцата, като бъркате непрекъснато. Отцедете сока от компота и го смесете с прясното мляко и захарта. Сложете сместа да кипне. Щом млякото със сока кипнат, добавете сместа с брашно и яйца и бъркайте непрекъснато. Варете още 4-5 минути, свалете от огъня и добавете внимателно разбитите на пяна белтъци. Полученото кремче разпределете в купички, отгоре гарнирайте със свежи плодове. Поднесете охладено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай