Четвъртък,

Пращаме църковна изложба в Москва

От: Администратор -
Пращаме църковна изложба в Москва
A
A
A

Тирът от НИМ за Лувъра тръгна, пристига в събота в Париж

Уникална църковна изложба ще представи Националният исторически музей в Москва. Детайлите по организацията й ще бъдат уточнени по време на специално пътуване на културния министър Вежди Рашидов и шефа на НИМ проф. Божидар Димитров на 1 април. Двамата летят за Москва на 31 март, където ще бъдат конкретизирани датите на изложбата. Заглавието на експонатите е "Съкровищата на българската автокефална архиепископия в Охрид".

"Това е уникална изложба на предмети за просъществувалата най-дълго архиепископия в българската държава - 7,5 века. Тя продължава от 1018 г. до 1767 г.", заяви директорът на НИМ проф. Божидар Димитров. За сравнение други архиепископии като Преславската са продължили едва век и половина. През 1018 г. император Василий II Българоубиец завладява България и понижава статута на патриаршията в ранг на архиепископия, като запазва нейната самостоятелност. Предстоятелят на Охридската архиепископия е носил титлата "Архиепископ на Юстиниян Прима и цяла България". Свещениците и монасите са били предимно българи, но след първия архиепископ - Йоан Дебърски (1019-1037), за архиереи били ръкополагани византийски духовници. В момента експонатите са изложени в зала 4 на Националния исторически музей.

Към Лувъра пък в сряда в 10 ч. потегли специалният тир с някои от най-ценните и обемисти експонати от съкровищата на траките и одрисите. До ГКПП Калотина камионът бе охраняван с жандармерия. Тирът е пресякъл границата около 13 ч в сряда и вече се намира изцяло под контрола на френските експерти от световноизвестния музей. Очаква се камионът да пристигне в Париж в събота, понеже се движи най-много с 60 км/ч заради ценните антики.

Поли Карастоянова: Дарявайте за изложбата в Лувъра

Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Поли Карастоянова призова присъстващите на заседанието депутати и бизнесмени да се присъединят в инициативата на в. "Стандарт" - "Дари за България". Още 200 000 лв. са нужни, за да бъде реализирана рекламната кампания с билбордове в парижкото метро и на ключови места във френската столица за изложбата "Епопея на тракийските царе". Средствата се превеждат по сметка на Министерство на културата, допълни Карастоянова. Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че ведомството вече е превело другите нужни 194 000 лв. за целта.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички