Познахте ли я? Майката на поп фолка става на 57

Тя е първата певица в този жанр у нас

Познахте ли я? Майката на поп фолка става на 57 | StandartNews.com

Тя е първата българска певица, започнала да твори в жанра попфолк, поради което е считана за негов основоположник и често пъти е наричана "Първата дама на попфолка“, "Майката на попфолка“ и "Първата лястовица на попфолка“. Това е  Тони Дачева, която е родена на 6 февруари 1967 г. в сливендкото село Блатец. Семейството й е музикално. Майка ѝ е певица, а баща ѝ - акордеонист, пише София 24.

Тони има и брат, който се казва Петър. Първият си запис Тони Дачева прави на седем години в студио в Сунгурларе на народната песен "Отиде Янка, отиде в тая гора зелена“. По-късно, вече в пети клас, става една от солистките на самодеен състав към читалището в родния си град и там започва нейното развитие като певица. Без музикално образование и професионални уроци по пеене, единствено с таланта и умението си бързо да възприема всяка нова мелодия.

Средното си образование завършва в УПК по машиностроене. Един ден музикант, познат на нейните родителите, ѝ предлага да напусне Сунгурларе и да заработи с един оркестър от Ямбол. На 25 ноември 1987 година Тони Дачева се запознава с ръководителя на оркестър "Кристал“ Красимир Христов. Своеобразното "прослушване“ на бъдещата солистка е в ресторанта, където работи оркестърът. Пред гостите на заведението Тони се представя с песните "Топъл дъжд“ и "Обещай ми любов“ от репертоара на Силвия Кацарова, и "Сурова нежност“ – от репертоара на Кичка Бодурова. С тези изпълнения впечатлява "Кристал“ и започва работа при тях.

Кариерата ѝ започва именно като солистка на оркестър "Кристал“. Пее с оркестъра на участия, изнасят концерти в България и чужбина. Дебютният албум на певицата е записан с неговия съпровод през 1991 г. По-нататък записват серия албуми, два от които са дуетни – с Мустафа Чаушев и дует "Шанс“. През 1995 г. Дачева и Чаушев записват един от най-големите попфолк хитове от 90-те – "Шоколади, бонбони“, който е включен в дуетния им албум "Оркестър Кристал, Мустафа Чаушев, Тони Дачева“, музиката и аранжиментите на които са на Красимир Христов.

През 1998 г. Тони прекратява съвместната си работа с оркестъра. През 1997 г. се запознава с Найден Милков. Живеят на семейни начала в продължение на 11 години и са дует – "Тони Дачева и Найден Милков“. Записват четири дуетни албума, пеят на участия и концерти. Разделят се през 2008 година. През 2014 г. Тони Дачева осиновява дъщеря си Виктория.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай