Пожарникари показват как спасяват хора

Пожарникари показват как спасяват хора | StandartNews.com

Зрелищна демонстрация направиха пловдивските пожарникари по случай професионалния си празник вчера. Съвместно с доброволци от БЧК и формирование "Пловдив 112", те показаха спасителни акции на площад "Централен" в града под тепетата. На 14 септември преди 110 години се е провел първият пожарникарски събор в София. Огнеборците извадиха на показ своята най-нова техника и показаха как се справят в различни кризисни ситуации.

Първата демонстрация беше на евакуация от висока сграда. На покрива на пловдивската филхармония бяха завързани въжета, по които доброволци се спускаха. След това с помощта на автомеханична стълба на носилка бе свален "пострадал" от опасния покрив. Няколко минути по-късно огнеборците показаха как жив човек се изкарва от горящ автомобил. Те обясниха, че това е една от най-сложните и рисковани операции, а времето е от критично значение.

Първата работа на пожарникарите беше да счупят стъклата на колата, след което разрязаха вратите с моторни резачки. За около минута човекът в колата бе изкаран и поет от БЧК, които му оказаха лекарска помощ. Пожарникарите демонстрираха и своите скафандри, предпазващи ги от химически, радиационни и биологически опасности. Последва и гасене на пожар, в което се включиха и най-малките зяпачи на събитието и получиха аплодисментите на публиката.

Децата се зарадваха когато чуха, че не е нужно да пораснат, за да станат пожарникари, а могат да го направят още сега, като се запишат в Младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец".

След демонстрациите всеки от присъстващите имаше шанс да изпробва своите пожарникарски умения и да се снима с каска и техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай