Пожарът над Рилския манастир се разраства

Пожарът над Рилския манастир се разраства  | StandartNews.com

Големият пожар в Рила продължава, както и усилията за потушаването му. Огънят се е разпръснал на 2000 метра надморска височина в недостъпен планински район над Рилския манастир, предаде bTV.

Министърът на отбраната Николай Ненчев, който е на мястото сподели, че ситуацията изглежда обезпокоително.

"Имаме готовност във всеки един момент да окажем пълно съдействие. За утре са заявени 38 военнослужещи, които много рано сутринта ще започнат да работят по потушаването на пожара. Имаме готовност и от вътрешността на страната да изтеглим допълнително сили. Утре ще са на разположение два хеликоптера през целия ден", каза той пред bTV.

Хората, които са в близост до билото, не са притеснени, но смятат, че е трябвало да се реагира по-бързо.

Вече е ясно, че пожарът е възникнал заради човешка намеса, намерено е огнище.

МВР призова всички, желаещи да се включат с доброволен труд, да се явят за инструктаж днес в 8:00 часа сутринта на паркинга на Рилския манастир. Необходимо е да бъдат в добро здравословно състояние и да са екипирани с подходящо туристическо облекло.

"Военни също се включиха тази сутрин в потушаването на пожара над Рилския манастир", съобщи пред bTV военният министър Николай Ненчев. През нощта огънят се е разраснал, каза Ненчев.

Гасенето е затруднено от факта, че огнената стихия бушува на 2000 метра надморска височина в недостъпен планински район.

Горящата местност е резерват, на места наклонът стига до 60 градуса.

В помощ на пожарникарите са изпратени 38 военни, общо 180 души се опитват да локализират пожара, включени са и два военни хеликоптера. Министърът се надява днес той да бъде локализиран.

По думите на Ненчев все още не се знае дали пожарът е предизвикан от човешка намеса. Той уточни, че още 100 военнослужещи от Благоевград са в готовност да се включат в потушаването на пламъците.

"В акцията са се включили и 35 доброволци засега, на които се разчита да ограничат навлизането на огъня в смърчовите гори", обяви Явор Евтимов, който ги координира. Той обясни, че в резервата има много суха маса, което увеличава опасността от разрастване на стихията.

"Засега опасност за населението и Рилския манастир няма", категоричен е Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай