Потопът в Мизия - от два скъсани язовира

Потопът в Мизия - от два скъсани язовира | StandartNews.com

Фатално закъсняло и разрешително за пробиване на дигата

Враца. Скъсани стени на два язовира са докарали потопа в Мизия. Водата е изкопала огромен кратер пред един от тях. "Скъсана стена на язовир "Стубел" край Борован е причина за потопа, който отнесе Мизия на 1 август", каза пред "Стандарт" кметът на града д-р Виолин Крушовенски. Това е установила комисия от експерти на общината, назначена от него да разследва причините за водния ад.

Оглавил я е шефът на специалния отдел Кольо Николов. Язовирът се излива в река Бързина, приток на Скът. Разстоянието от него до Мизия е само 30 км, които водата със силна скорост е взела за минути. Още една стена на друг язовир от свързаните каскадно 8 не е издържала на водния напор. Този мощен воден поток заедно с проливния дъжд от 140 л на кв. м са истинската причина за бедствието. Язовирите са буфери при обилен дъжд, но ако са със свободни обеми. Само един - при Ботево, е имал свободен обем, който бързо се е запълнил. 90% от язовирите нямат изпускателни системи за контрол на нивата, установила още общинската комисия.

Като втора причина кметът счита забавения отговор за разрушаване на дигата извън Мизия, където се е било събрало огромно количество вода. На място е било решено, че трябва да се пробие, за да се отпуши и да се намали напорът на водата. Във въпросната събота към 9 часа сутринта Виолин Крушовенски поискал разрешение за разбиването от премиера Пламен Орешарски, министъра на земеделието Димитър Греков и областния управител Венцислав Василев. Първите двама не му отговорили, а губернаторът обяснил, че дигата е изключителна държавна собственост и той сам не може да даде исканото разрешение. Когато положението става неудържимоq хората, предимно земеделци, които обработват близките земи, сами я разбили. Но вече е било късно и пробивът не спасява Мизия, твърди кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай