Потоп без край (ОБЗОР)

Потоп без край (ОБЗОР) | StandartNews.com

След Аспарухово стихията връхлетя Добрич и Албена

Страшен потоп продължава да дави половин България. След като взе 11 жертви във варненския квартал "Аспарухово", стихията връхлетя вчера Добрич и Албена. За последните два дни от небето се изсипа небивал порой - 140-160 литра на квадратен метър. Добрич настръхна в очакване на втора голяма вълна, след като наводнението погуби трима. Блато преля и подкопа символа на курорта Албена - един от трите стъпаловидни хотела на първа линия "Гергана". 10-етажната сграда дори се наклони за ужас на туристите. Водата заля още пет хотела на първа линия и плажа. Два хеликоптера "Кугър" кръжаха, за да спасят от водния капан хора в курорта. Очаква се цяла събота дъждовете да продължат, вече ще вали и на запад. Водният ад ще продължи и другата седмица, не дават надежда метеоролозите.

Добрич чака втора вълна

Втора вълна очаква Добрич, предупредиха властите. След трите жертви, които потопът взе, и ужаса, който хората изживяха в четвъртък срещу петък, всички се готвят да посрещнат още един сблъсък с водната стихия.

"Очаква се нова, по-голяма вълна, в градския парк водата вече е стигнала 2,5 метра", заяви кметицата на града Детелина Николова.

Втората вълна се очаква да дойде от село Богдан, което се намира на река Добричка. Това обаче не е единственото опасно място. Преливат язовирите в Плачидол, Смолница, Ботево и Минково, където е скъсана стената. В Ботево пък са повредени преливниците и водата напредва към съседните села. Прелял е и язовир "Николаевка", но водата се оттича към този в Одринци, което за момента спасява положението. Макар и закъснели властите се опитват да вземат някакви мерки, за да помогнат на хората.

"Там, където ще се наложи прекъсване на тока, ще предупредим хората с мегафони. Осигурили сме охрана на имотите, които са останали без обитатели", отчете Николова. Досега наводненията са взели три жертви, а в болницата са постъпили десетки пострадали хора. "Лошото е, че второ ДКЦ не работи, защото е наводнено, под вода е и автогарата, затова няма междуградски транспорт", каза още Николова. В разкрития център за приютяване на пострадали в спортна зала "Добротица" са настанени 48 души, от които 30 са възрастните, а 18 са деца.

За да предупредят хората, през цялата нощ специалисти следяха нивото на водата в коритото на река Добричка, чието дере преминава през града, заяви зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Тъй като по част от коритото на река Добричка има лек спад, властите подготвят и мерки за възстановяването на града. "Имаме пълна готовност да почнем ефективно разчистване и изпомпване на вода от наводнените сгради", заяви арх. Ганчев.

За да видят какво е положението,  в Добрич пристигнаха лично премиерът Пламен Орешарски и вътрешният министър Цветлин Йовчев. "Най-сериозно е положението тук, има хора, които бедстват. Ако трябва, ще пренасочим техника от другите области, дори високопроходима и военна", заяви Орешарски. Йовчев пък разпореди полицейските коли да обикалят и да предупреждават за опасности. Армията също беше включена в спасителните акции. "Дъждът е видимо виновен за бедствието, но трябва да се види дали няма и препятствия по пътя на водата", заяви Йовчев. Той също обеща помощ при нужда.

1200 туристи в Албена са евакуирани

1200 туристи в Албена са били евакуирани от хотели, намиращи се в близост до резерват Балтата заради проливните дъждове и придошлата вода от река Батовска, съобщиха от курортен комплекс „Албена".

Гостите са настанени в други хотели в курортния комплекс, които не са засегнати от тежката метеорологична обстановка през последните 24 часа, предаде "Фокус".

„В Албена няма пострадали гости. Останах с впечатление, че туристите приемат обстановката като обективна истина. Пред тях е реката, водата, виждат дъждовете. Не мога да кажа, че хората са доволни и щастливи, но не мога да кажа, че ще си тръгнат с едно изключително негативно чувство от България. Не за първи път Албена се наводнява. Истината е, че първото наводнение беше преди няколко седмици и времето до момента не беше достатъчно да се реши проблема.

Необходимо е да се направи проучване на руслото на река Батовска и да се види до каква степен реката е излязла от това русло, защо не мина през коритото, което е определено за тази цел. Проблемът е много важен, но това, което днес мога да кажа е да благодаря на министерството на вътрешните работи, противопожарната охрана в Добрич, кметовете на съседни села и градове. Всички ни помогнаха с високопроходима техника, с която извозихме гостите. В противен случай щяхме да имаме сериозни проблеми. Всички служители в Албена също активно се включиха и помагаха на гостите", заяви на пресконференция в к.к. „Албена" изпълнителният директор на дружеството Красимир Станев.

Най-засегнат от проливните дъждове е хотел „Гергана". Водата отнесе част от фоайето на рецепцията.

Стихията хвана в капан туристите

Най-засегната от потопа беше община Добрич. Помпените станции в региона са под вода. Затова от РЗИ предупредиха да се пие само минерална. В Кранево стихията скъса и отнесе водопровода. В Каварна пороят срути земна маса по пътя за морето, но всичко е разчистено. Кметът Цонко Цонев заяви, че в ромската махала са прибрани 30 души, чиито домове са наводнени. В Шабла проблемът е най-вече с езерото, което може да наводни околностите, каза кметът на града проф. Бърдарева. В Драганова също част от водопровода е откъснат. Заради преливане на водосбора бе затворен главен път т-9 в участъка от Каварна до Балчик. На него имаше блокирани два автобуса с деца, които е трябвало да стигнат до летище Варна и да напуснат страната.

Пазят скъсана дига до с. Срем

Денонощно наблюдение при скъсана от преди проливните дъждове дига на р. Тунджа край с. Срем, Тополовградско, е разпоредил областният управител на Хасково. Няма опасност за разливи, но мярката е превантивна, предвид наводнението от преди 2 години в Хасковски регион, обясни Кадир Исов. Той уточни, че след обилните дъждове през последните дни в Хасковски регион няма усложнена ситуация на територията на нито една от общините.
През последните два дни действително се отчита повишено ниво на р. Марица при Свиленград, Любимец и Димитровград, където нивото й е на 50 см под критичния минимум от 3,20 м. "Трагедията е наистина голяма. Има загинали хора, други останаха без покрив над главата си, нещо, което Хасковско преживя само преди 2 години в с. Бисер. Понякога обаче природата е безкомпромисна", коментираха хората.

Строят спешно мостове за Климент

Спешно ще бъдат изградени два нови моста в пострадалото от пороите карловско село Климент. Решението бе взето от областната управа в Пловдив и община Карлово. Съоръженията ще минават над Голямата река, която поема водата от язовир "Климент 1". Към момента водата се влива в тръби, които не могат да я поемат, затова при по-обилни валежи преливат, както стана преди два дни. Предвидено е да се разшири и коритото на другата река, която минава през селото, наречена Малката река. Изграждането на мостовете ще започне най-късно до два месеца, като парите ще бъдат осигурени от държавата. Междувременно започна обезопасяване на селото от евентуални нови наводнения с превантивни съоръжения, чиято цел е да пренасочват идващата вода от планината към безопасно място. Село Климент, което в сряда буквално бе удавено от дъжд, вече е отводнено и хората са започнали да разчистват домовете и дворовете си от тинята и калта.

Водолаз и рибар спасиха семейство с две деца

Стотици удавени животни, съборени къщи, отнесени коли, разбит асфалт и сълзи. Такава бе гледката след пороите и придошлите води на река Белица в градовете Килифарево и Дебелец. Кошмарът в нощта срещу петък бе най-голям за всички, които живеят покрай реката. По чудо семейство с две деца оцеля, след като автомобилът им беше отнесен от пътя и захвърлен в нивата. Семейството успяло да излезе и да се захване за клоните на дърветата. Повече от пет часа детето и близките му викали, а пожарни и полицейски екипи били на мястото, но не можели да ги достигнат. На помощ се притекъл спасителят Васил Петков от Велико Търново, който ден по-рано се прибрал от морето, където има база за обучение на леководолази. Водолазът бил на рожден ден вечерта по време на наводнението в ресторант, но тръгнал веднага към мястото на бедствието, когато му се обадили, че има хора във водната стихия. "Както бях с официалните дрехи, само си взех оборудването, неопрена, плавници и тръгнах към мястото на бедствието. Колата беше на 70-80 метра от пътя, огромно течение, а възрастните хора отгоре на тавана. Успях да ги достигна с плуване. Извадих ги с буя един по един. Хората викаха, че има и деца". Оказа се, че дъщерята и внучката на семейството от Дряново са отнесени на 150-200 метра и са се хванали за стърчащ над водата клон", разказва Васил. В спасителната акция се включва и приятелят му рибар Ивелин Йорданов от с. Присово, който пристига с лодка. Двамата успяват да извадят от водата и измръзналото момиченце и майка му и ги издърпват с въжета до брега. Пострадалите са откарани от спешни екипи в болницата в Търново и са без опасност за живота.

Пороят отмени изпит в 8 клас

Потопът отмени изпита на осмокласниците във Варна и Добрич. За вчера бе насрочено национално външно оценяване по чужд език в профилираните и професионални гимназии. Ще бъде насрочена нова дата, казаха от МОН. Отменени са и всички учебни занятия. Въпреки усложнената обстановка във Велико Търново часовете и изпитът се проведоха.
По данни на Регионалния инспекторат по образование във Варна има наводнени училища, обяви още ведомството. Сред тях са математическа гимназия "Д-р Петър Берон", професионална гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Д.И.Менделеев", трета природо-математическа гимназия "Акад. Методий Попов", професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски", варненската морска гимназия "Св. Николай Чудотворец" в квартал Аспарухово и в СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". Наводнени са и две детски градини. В общежитие "Михаил Колони" във Варна могат да бъдат настанявани хора, останали без подслон, казаха още от МОН.

Скали и дървета затвориха жп линии

Паднала скална маса след обилните валежи затвори за дълго жп линията между гарите Царева ливада и Габрово, съобщиха от БДЖ. Пътниците между двете гари се превозват с автобуси. Аварийни екипи на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) работеха по разчистването на железния път до късно снощи. Проливните дъждове наводниха железния път и свличаха земни и скални маси и по други железопътни участъци, обясниха от НКЖИ. Това наложи временно прекъсване на движението на влаковете и в участъците Дряново - Царева ливада, Царева ливада - Трявна и Варна - Варна запад. Поради тази причина някои пътнически влакове пътуваха със закъснения, а други бяха отменени в определени участъци по своя маршрут.

След спадането нивата на реките аварийните екипи на НКЖИ проверяваха здравината на жп мостовете. Забавянията на влакове имаше и заради нанесени щети по контактната мрежа от паднали вследствие на бурния вятър дървета и клони.

Следят за зарази

Българската агенция по безопасност на храните предприе извънредни мерки заради бедственото положение в страната. Инспекторите към областните дирекции спешно налагат нови правила за недопускане на хранителни взривове. Както и недопускане на поява и разпространение на заразни болести по животните. Организира се събирането на труповете на удавените животни и извозването и обезвреждането им в екарисаж. Правят се проверки на обектите за производство, съхранение и търговия с храни на едро и дребно в засегнатите региони с цел предотвратяване на постъпването в хранителната верига на храни негодни за човешка консумация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай