Постите - голямата битка с греховете

Шарка накарала топкулинаря Орлин Павлов само веднъж да спре месото

Постите - голямата битка с греховете | StandartNews.com

Човека глас се пречиства с молитви, Зуека спазва канона дословно

Рождественските или така наречените Коледни пости започват от утре. Личните причини на хората да ги следват са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл за въздържание във всяко отношение - не само от месни храни и алкохол, но и от общение с другия пол. За други пък те са дългоочакван повод да се пречистят от натрупаните токсини.
40-дневният период до Бъдни вечер е истинска битка с греховете. Всъщност би трябвало да бъде съвкупност от добри дела и въздържание от прояви на завист, омраза, зломислие... И стремеж да се очистиш от негативните мисли и емоции. Дали ще бъде строг или не, смисълът на поста е телесното и духовно пречистване.

Истински праведните го правят тихо и скромно - без да го налагат на другите. Търговците в храма - демонстративно и показно. Усилието е истинско изпитание на волята и характера - ако го преминеш, със сигурност ще изпиташ хармония със себе си. Казват, че постът бори пороците и страстите, които господстват над нас. Но за да ги атакуваме, трябва да се откажем не само от мазнините в чинията, но и от отровите в душата. Учителят Петър Дънов съветва да постим за здраве и енергия, за прочистване и обновяване на тялото. Препоръчва да заменим забранените храни с възвишени мисли и да почерпим сила от тях. Защото е доказано, че серия от болести са заради непростени обиди или гузна съвест.

Ивайло слуша сърцето си

"Постът е част от отношенията ми с Бога. Сам решавам кога да бъде. Правя го по убеждения, не по традиция. Когато сме в трудна ситуация или имаме нужда да узнаем нещо повече от Бога за живота си, тогава отделяме време за въздържание и молитва. Това е практиката - загърбваш тялото, за да може духът ти да търси Създателя", казва Ивайло Захариев. Ясно е, че за някои постът е диета - за да влязат във форма. "Но това няма общо с истинския пост, при който трябва да пренебрегнеш физиката, а не ти се иска", убеден е актьорът. Самият той често е изпитвал силата на поста. "Помоля ли се, всичко се променя по изумителен, чудотворен и прекрасен начин!", добавя младокът от "Под прикритие", който тези дни репетира в дупнишкия театър в "Аферата в хотел Уестминстър".

Богдана е възпитала в традициите и сина си

"Вярвам в Бог, откакто съм се родила. В моето семейство също вярваха - баща ми, майка ми. Бог съществува, Той е патерицата, на която се опирам във всички моменти", споделя Богдана Карадочева. Звездата признава, че греши, но се мъчи да живее според църковните канони и Божиите заповеди. "Всеки е уязвим - с думи, мисъл, действие. Мъча се да постя, макар че не всяка година съм стриктна", не крие прочутата дама. Причината е, че преди години имала проблеми в стомаха - заради твърдата кора на гевреците. Нищо друго не хапвала и докато била на гости, й прилошало. Оттогава гледа само да не яде месо, но си позволява мляко и млечни продукти. Но е фенка на мръвките, така че по време на пости не обича да готви. За никого не е тайна, че Богдана е суперкулинар - не само домашните, но и приятелите обичат експериментите й в кухнята. Тя дори издаде книжката "Мързеливата Богдана" с 30 свои рецепти. На Бъдни вечер със Стефан Димитров посрещат децата и внуците и се събират край постната трапеза - единственият момент, в който композиторът се отказва от пържолите в името на печения боб и постните сарми.

Богдана обаче смята, че всички тези ритуали са свързани преди всичко с духовността. Всеки я носи в себе си, но и се възпитава. "Когато детето от малко знае какво е Коледа и Великден, у него остава най-доброто от традициите. Благодаря на Бог, че ми даде сили да науча моя син да ги спазва, да вярва. И той пости - обикновено без да му кажа и една дума. Прави го през последната седмица преди Бъдни вечер, което за млад човек не е много лесно. Постя вече над 20 години - откакто на този свят я няма моята майка. Някога мислех, че тя се въздържа за всички нас. Преди това баба ми спазваше изискванията", връща лентата легендарната дама.

Тони Димитрова е свикнала без пържоли

Тони Димитрова пости от няколко години. Когато реши да го прави, обича да забърква по стара рецепта праз с ориз, булгур и гъби. За певицата обаче лишаването от вкуснотии не е голяма мъка. Тя периодично прави месечни диети без животински храни.

Мъйнов е стриктен, Банова - понякога

Руслан Мъйнов е стриктен християнин. Често сам вари компоти от круши и дюли, с които залъгва глада по време на пости. Актьорът певец обаче по традиция пропуска Коледата, защото според него е "пиршество на човешката суета и напрежение".

Деси Банова, чаровната синоптичка на Нова, обикновено пости само седмица преди Рождество Христово. "Религиозна съм, но не изпадам в крайности. Говорих с поп, който ми каза, че за няколко дни също можеш да получиш причастие", твърди тя.

Зуека е сред ветераните в поста. Повече от 10 години той стриктно спазва каноните едно към едно до последната буква. Казва, че се чувства добре, пречистен телом и духом. Забелязал е обаче, че тестата и картофите качват килцата му. Затова сега ще съчетае пост и диета, защото му подмятали, че е напълнял.

Краси Аврамов споделя, че би искал да пости, но не му достигала дисциплина. "Някой трябва да ми ги готви. Налага ли се да го правя сам, ще полудея. В САЩ има такива ресторанти и беше по-лесно. Просто не съм толкова силен, но пък съм вярващ и се моля. Пречиствам се по друг начин - всеки има някакво лично отношение по темата", разказва Човека глас.
Ирина Флорин също има сериозно отношение към християнската традиция. Преди време певицата спряла да пости по здравословни причини, но спазва тридневното строго въздържание преди Великден и Коледа. "Но през цялата година гледам да не замърсявам душата си - и затова нямам огромна нужда от пречистване", мъдро коментира "лилаво-копринената" дама.

Сашка Васева пък обяснява, че пости през цялата година, защото не обича по принцип да яде месо. Така че следващите 40 дни няма да са по-различни за нея. Но до строг режим не стига.

Иван Ласкин залита по будизма и затова постите не го интересуват. "Не се съобразявам с тези неща. Човек трябва да пости в душата и мислите си, а не с устата си", категоричен е той.

"Само веднъж постих, защото се бях разболял от шарка - така съвпаднаха нещата. Лаком съм, чревоугодник съм - и ако има някой да ме накара да го направя, ще бъде страхотно. Но не виждам как ще стане", шегува се Орлин Павлов.

Башар Рахал

"В моята арабска рода всички са православни християни - 2500 човека. Знам от леля ми, че когато постиш, даже не трябва да го казваш. Това го пише в Библията", разказва Башар Рахал. Баща му Мунзер, на български Михаил, пости заради него 20 години. Дал обет, че ако недоносенето му бебе оживее, ще спазва каноните. Индийка се оказала с кръвната група на Башо и му дала от своята.

"Забелязвам, че ние, българите, сме повече суеверни, отколкото вярващи. Това много ме плаши. Аз съм православен, но имам добър приятел, протестант в Щатите, шеф готвач - ходим заедно в неговата църква, а той на Великден идва с нас или в българската в Лос Анджелис, или в гръцката в Сан Диего", казва още Башар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай