Порой удави половин България

Златните останаха без плаж, коли плуват във Варна

Порой удави половин България | StandartNews.com

Варна. Порой и ураганен вятър отнесоха дървета, коли и покриви в половин България. Заради бурята оранжев код бе обявен в 7 области на Североизточна България. Най-сериозно бе положението край морето, където бурните води изядоха плажа на Златни пясъци само за часове. Огромни вълни от 5 бала заличиха плажната ивица в курорта. Изпотрошени бяха чадъри, плажни съоръжения. А крайбрежните заведения масово са наводнени.

"Щормът е среден, има повишаване на морското ниво с 50-60 см, особено през нощта срещу вторник", обясни за "Стандарт" шефът на Института по океанология при БАН проф.д-р Атанас Палазов. Според него силното вълнение е предизвикано от бурния източен вятър, който във вторник се разви в максимална степен.

Улиците на Варна се превърнаха в реки заради поройния дъжд, който не е спирал от неделя. Само за последното денонощие се изляха 25 л на кв. м. Сутринта колите буквално плаваха по бул. "Приморски" и пред Летния театър. Близо цяло денонощие пристанище Варна бе отворено. Въпреки това непоклатим в бурята пристигна на кея големият пътнически лайнер "Columbus 2", дълъг 168 м и с 650 пасажери на борда. Круизът плава под флага на Бахамите и идва от Истанбул.

В същото време в Несебър отново заради бурните вълни не успя да акостира и лайнерът "Куин Елизабет". Няколко часа гигантският кораб престоя край бреговете на курорта и след това тръгна към Истанбул.

Над средната норма за октомври бе дъждът и в Добруджа. На места са се излели 94 л на кв. м, но земеделските стопани в региона са доволни, тъй като тази влага е много добра за сеитбата. Въпреки това проливните дъждове спряха работата на земеделските производители, които в момента жънат царевица и слънчоглед и извършват дълбока оран и есенна сеитба на пшеница и ечемик. За около седмица стопаните ще стоят принудително, защото тежките машини няма да могат да влязат в полето.

В другия край на България порой наводни приземни етажи и мазета в Симитли. 12 къщи в града са наводнени след пороя във вторник през нощта. Под вода са останали приземни етажи и мазета, много отводнителни шахти са затлачени от боклуци. Общината веднага реагира и започна отводняването на сградите още рано сутринта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай