Пороите не подминаха и къмпингите край Созопол

Пороите не подминаха и къмпингите край Созопол | StandartNews.com

Созопол. Обилните дъждове, които се изсипаха по склоновете на Странджа, препълниха язовирите в района и наводниха няколко пътни отсечки, не пощадиха и къмпингите край Созопол.

Водата от близките планински възвишения се е събирала в равнината пред пясъчната ивица, на която са разположени къмпингите "Градина" и "Златна рибка", съобщава БНТ. На няколко места там преди повече от 25 години са били поставени специални тръби, чрез които насъбралата се дъждовна вода е преминавала под пътното платно е се изливала в морето. Тези съоръжения обаче са били ликвидирани с разрастването на строителството в района, обясняват специалисти.

В град Созопол няма поражения. "Тук е най-ниската точка, "Градина" де факто е най-ниската точка. Със строителството на тия сгради, които се случват в промеждутъка между магистралата и вътрешния път изглежда тия тръбопроводи, тия канали са скъсани и водата си търси друг път откъдето да мине", каза Панайот Рейзи, кмет на Созопол.

Теренът на строящата се пречиствателна станция и помпеното отделение, което вече е изградено, са били наводнени от придошлите води. Част от пътя между къмпингите "Зл. Рибка" и "Градина" е отнесен от водата, а близките хотели са със наводнени основи.

Спасителни екипи са евакуирали двама души и куче, бедстващи в бунгало в къмпинг „Смокиня". В созополските села Равадиново и Зидарово има проблеми с инфраструктурата, каза пред flagman.bg Димитър Христов от отдел „Военноотбранителна и мобилизационна подготовка" към Областна управа-Бургас.

"Малко се преекспонира историята, не е чак толкова страшно, но си е неприятно", обяснява летовник пред БНТ.

Аварийните екипи прокопават временни канали, за да се оттече по-бързо насъбралата се вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай