Пореден протест пред прозорците на президентството

От днес събират и питания към държавния глава

Пореден протест пред прозорците на президентството | StandartNews.com

София. Контрапротестиращи отново се събраха пред президентството, за да изкажат недоволството си от президента Росен Плевнелиев и да поискат оставката му. Подкрепящите кабинета на Пламен Орешарски опънаха въже пред входа на сградата, за да напомнят, че държавният глава е поставил разединителна линия сред народа.

"На Плевнелиев не му е ясна Конституцията. Еврокомисар Вивиан Рединг дойде в България и му каза "Плевнелиев, вие имате много добра Конституция, просто я научете и я прилагайте". По Конституция той има представителна власт и тази представителна власт трябва да е за целия народ, а не за офшорните фирми и лични интереси на обкръжаващите го". Това обясни Румяна Белухова пред БГНЕС, която е неизменна част от контрапротеста.

Голяма част от застъпниците на кабинета не одобряват и позицията на Плевнелиев за конфликта в Сирия. „Президентът си позволи да изкаже мнение в подкрепа на удар в Сирия без да се е допитал до Народното събрание. Аз лично подкрепям вицепрезидента Маргарита Попова, която каза, че като майка е "за" мир. Аз съм майка на 5 деца и не мога да подкрепя нито една война", каза продължава Белухова. "Този президент е майстор на празнословието. Този президент е вреден за България. С всяко свое изказване той прави грешки. Президентът трябва да напусне поста си само заради това, че отдавна е решил да вкара България в конфликта в Сирия", казва Тодор Левашки.

Освен че събират подписи за импийчмънт на президента, днес контрапротестиращите отвориха нова тетрадка- за въпроси към Плевнелиев. Първите питания в нея са свързани с невъзможността на президента да изпълнява конституционното си задължение да бъде обединител на нацията. "След като съберем достатъчно подписи ще занесем тетрадката в Президентството. Надяваме се президентът да отговори поне на гражданите след като ние още преди месец внесохме писмо до него, но така и не получихме отговор", обяснява Нина Гергова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай