Попски войни тресат Банско

Попски войни тресат Банско | StandartNews.com

Винят отец Янко, че иска да строи хотел до храм на 180 г.

Искам да направя неделно училище, брани се Русков

Архиерейският наместник на Разложка духовна околия отец Янко Русков иска да строи хотел до 180-годишната църква "Света Троица" в курорта Банско. Това се говори усилено от притеснени свещеници и миряни в града под Тодорка в последните няколко седмици. Те са категорични, че няма да позволят подобно нещо да се случи.

"Абсурд е дори да има такава идея. Но няма дим без огън. Само болен мозък може да реши да вдига хотел до църква в един двор", твърдят банскалии. Сред някои от тях вече има настроения срещу отец Янко и настояват да бъде отзован като председател на вековния храм. За да дойде начело някой местен Божи служител. Готови са да пратят делегация при Неврокопския митрополит Серафим, за да искат да реши проблема и да свали от поста Русков. Основните им мотиви са два - не е добър стопанин и прави планове да строи в двора на църквата. Храмът е един от символите на Банско и на България, национален паметник на културата и архитектурен шедьовър. Край него е изградена висока кула с камбанария и часовник. Набеденият свещеник отрича да има планове за вдигането на хотел или стаи за нощувки. Единствено са водени разговори за направата на помещение за неделно училище за деца.
"Отец Янко от 1-2 г. има намерение да строи стаи за нощувки. Виждал съм дори книжата - планове ли бяха, скици ли бяха, не съм специалист. Те сочеха, че строежът трябва да е върху малкия храм "Преп. Паисий Хилендарски", който бе направен в чест на канонизирания за светец автор на "История славянобългарска".

Там са вградени мощите на свети Трифон

кощунство е отгоре да се правят стаи за нощувки", твърди 52-годишният отец Георги Касапинов от Банско. Той е категорично против каквито и да е опити за вдигането на сгради - малки или големи, в това свято място, с което се гордеят не само банскалии, но и всички българи. Други местни свещеници негодуват, че отец Янко идва само веднъж в седмицата в църквата "Света Троица". Събира парите и си тръгва. "Това не е пример за добър стопанин, вече е и на възраст, на 71 г. е. Преди време го назначи тук владиката Натанаил, светла му памет, но е време да намери доблест и да си тръгне, а да не чака да го изгонят банскалии", казват те. Поповете го обвиняват, че често прехвърля проблемите от болната на здравата глава. Не се интересува за поддръжката и развитието на храма, а само от приходите. Община Банско ни помага всяка година с пари, плаща ни парното, а той и срещу местната управа роптае, разкриват местни свещеници.

Вини ме, че правя разкол в църквата

А аз и колегите ми работим, не стоим със скръстени ръце. Успял съм да убедя дарители да дадат оборудване и утвар за над 200 000 лева. Имам доблест да се извиня, ако някъде съм сгрешил. Съгрешил ли съм, ще се поправя", споделя Касапинов.
Отец Янко не е местен, от разложкото село Баня, което го прави чужд за местните. Мнозинството от шестимата членове на църковното настоятелство на църквата "Света Троица" също искат смяната на председателя, твърди бившият посланик Ярослав Голев, църковен настоятел. Неговият прадядо Лазар Герман е сред основните ктитори за изграждането на храма, дал живота си за това свято дело. "Знам какво е дало Банско на Българската православна църква, на Възраждането, на България. Наясно съм с предишните председатели на този храм, все достойни хора. Отец Янко Русков не е на висотата на Банско, той е крайно неподходяща фигура за този пост. Не знам дали иска да строи хотел, но

знам, че е бивш партиен секретар в завода за релета

твърди Голев. "Заради възрастта си архиерейският наместник не може да контактува по съвременен начин с нас - с есемеси, с имейли", подчертава банскалията. Той е убеден, че в Банско вече има подготвени и съвестни свещеници и ще бъдат добре приети, ако някой от тях оглави църквата. "За това, че банскалии не искат отец Янко Русков, сме уведомили преди повече от година новия Неврокопски митрополит Серафим. В църквата нещата се случват бавно. Но е необходима незабавна смяна на председателя на храма. А ако има планове за строеж на хотел, това е немислимо, това е грях", убеден е Ярослав Голев.
"Тази "новина" за строежа на хотела е дело на отец Георги Касапинов. Не може да преживее мисълта, че аз, който не съм от Банско, съм председател на този свят и стар храм. Става въпрос за груба манипулация и опит да ме дискредитира. По-скоро ще хвърля расото, но няма и през ум да ми мине да вдигам хотелски комплекс до църквата", защити се отец Русков. Той разкри, че преди време са коментирали със свещеници и с Неврокопския митрополит Серафим изграждането на малко помещение, което да се ползва за неделно училище за деца. "Има много хлапета, които искат да изучават вероучение. Трябва да им създадем някакво удобство - да има масички и столове за тях. Но не сме предприели никакви стъпки, не са правени никакви планове", уверява свещеникът. Въпросът не е разглеждан дори от Църковното настоятелство. Процедурата е дълга - трябва да се направи предложение от настоятелството до Неврокопска митрополия. Окончателно решение може да вземе само Епархийският съвет. После да се чака строително разрешение от община Банско. "Помещението за неделно училище не нарушава нито църковните канони, нито държавните закони. То нито ще е високо, нито ще е голямо", казва архиерейският наместник. "Не съм по мое желание в Банско. Аз съм на послушание, нека ме пратят

и в село Гостун - пак ще служа

Жалко е, че светската власт се бърка в църковните въпроси. Ще говоря с владиката, ще поискам да ме освободи. И преди съм му казвал да го направи, но той отказва. Решението е негово. Истината е, че банскалии искат да ме сменят, за да управляват те. Затова настройват миряните срещу мен. Хвърля се с лека ръка петно върху църквата, създава се дискомфорт в духовния мир на вярващите", допълва архиерейският наместник. И обещава, че е готов да напусне поста си на председател на храм "Света Троица". За да има мир и смирение. А не поредното дърпане и скубане на попски бради.

Кметът призова дядо Серафим да го смени

"Призовавам владиката Серафим да смени отец Янко и за председател на църквата "Света Троица" в Банско да назначи местен свещеник. Смятам, че това е резонно и нормално да се случи", заяви кметът на Банско Георги Икономов. Той също чул още преди 2 г. за идеята да се построят в църковния двор стаи за нощувки. Признава, че в общината няма постъпили официални документи с подобни искания. "Да се прави хотел в църквата при толкова хотели в Банско е безумие, храмът не е място за подобен бизнес. Категорично съм против, няма да го допусна. Не знам дали има нужда и от помещение за неделно училище за деца. Не съм привърженик на каквито и да е строителни дейности в двора на църквата", каза още градоначалникът.
До храма е ОУ "Отец Паисий". Общината е готова да предостави на свещениците достатъчно стаи за неделно училище. "Ако има събрани пари за строеж, по-добре да ги дадат да се довърши изографисването на църквата, както общината отпуска много средства за тази дейност. Не може един човек да отговаря за толкова много храмове в региона, няма как да ги обходи, а какво остава да се среща с миряни и да решава текущи проблеми", смята Георги Икономов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай