Попове стягат бунт, искат час по религия

Попове стягат бунт, искат час по религия | StandartNews.com

Варна. Попове се готвят за бунт заради часовете по религия. Българската православна църква настоява изучаването на религия да стане задължителен предмет в училище, съобщи отец д-р Захари Дечев, член на работната група по религиозно образование към Светия синод.

"Искаме обществото да чуе гласа на църквата, че религиозното обучение трябва да стане задължителен учебен предмет", обясни Дечев. Той припомни, че църквата винаги е получавала политически отказ този предмет да влезе в училище с мотива за светския характер на образованието у нас. "Изучаването на религия няма да го разруши, а само ще помогне за духовното и нравствено възпитание на децата", смята Дечев. Според църквата проектозаконът за училищното образование е с неизяснена философия и в него липсва фундаментът за възпитанието на децата. През юли стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е възложил на специалисти от образователното министерство и от Светия синод да изготвят текст в закона за училищното образованието, с който изучаването на религия в училищата да стане задължително. Проектозаконът се гледа на второ четене в парламента, но до момента не са правени никакви предложения.

Въвеждането на религия в училище е изключително дискусионен въпрос и едва ли решаването му ще стане с набързо внесен текст при второто четене на законопроекта, коментираха запознати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай