Помощи при бедствия само за най-бедните

Помощи при бедствия само за най-бедните | StandartNews.com

Само най-бедните хора, които са пострадали при бедствия ще получават държавна помощ. Подпомагането ще бъде отпуснато  ако имотът се нуждае от основен ремонт. Това реши правителството днес в проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита при бедствия.

С него се въвежда механизъм за подпомагане за тези лица, които със собствени финансови средства не могат да се погрижат за застраховането на собствеността си за последици от бедствия.

Законопроектът предвижда държавата чрез своите органи – Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и Агенцията за социално подпомагане (АСП), да прецени доколко е настъпило увреждане или щета върху собствеността на лицето, което не може със собствени средства да застрахова имота си.

Агенцията за социално подпомагане ще преценява кои лица трябва да бъдат подпомогнати, доколкото не са могли сами да застраховат имуществото си срещу съответния риск заради социалния и икономическия си статус. Средствата от централния бюджет през бюджета на Министерството на труда и социалната политика, респективно АСП, ще достигат до хората, които имат нужда от подпомагане при бедствия.

С предлагания нов модел за подпомагане на пострадалите от бедствия не се променя принципът за доброволност на застраховането на личното имущество, но положителен косвен ефект от предлаганите промени е да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай