Помощ от Ливан за "Аспарухово"

Помощ от Ливан за "Аспарухово" | StandartNews.com

Завършили в България събират средства за пострадалите при бедствието

Трагедията в Аспарухово, която погуби 13 души и обърна наопаки живота на хиляди във варненския квартал, не остави равнодушни стотици ливанци, емоционално свързани с България. Дарения под формата на близо $1000 бяха преведени по сметката на Българския червен кръст (БЧК) за пострадалите от наводненията, научи "Стандарт".

"Още на следващия ден след трагедията в Аспарухово много ливанци, завършили в България, позвъниха в посолството за повече информация. Можем ли да помогнем, бяха първите им думи", уточни временно управляващият посолството ни в Бейрут Пламен Цолов. На страницата във Фейсбук на Асоциацията на ливанците, завършили у нас, е бил поместен призив за събиране на дарения. Макар осъзнавайки, че събраните средства са крайно недостатъчни, направеното е жест на признателност към страната, дала им образование и професия в живота.

"Нашата организация е от хора, обичащи и емоционално свързани с България. Затова не можем да останем безразлични към нещастията и природните бедствия, сполетели нашата втора родина. С внесената от нас символична сума искаме да докажем, че винаги сме част от България и нейния изстрадал народ, и че човешките ценности, обогатени от нашия престой, са общовалидни. Искаме да пожелаем на хората на България силен дух и издръжливост, за да се справят с последствията от тези тежки природни катаклизми", се казва в писмото, изпратено до българската дипломатическа мисия в Бейрут.

Асоциацията на ливанците, завършили образованието си в България, вижда бял свят през 1988 г. В нея днес членуват 674 души, като повечето са от Южен Ливан, а 1/4 от ливанците с българско образование живеят в Бейрут. Най-много са завършилите у нас медицина, инженерни специалности и стоматология. От основаването си асоциацията се включва във всички прояви на БГ посолството в Ливан, като дават рамо за организацията на празничните срещи по повод Деня на българската култура и писменост - 24 май, отбелязването на националния празник 3 март, както и редица културни инициативи. Водена от инж. Гасан Бадауи, самата асоциацията организира свои вечери за тачените у нас празници на 8 март и 8 декември. Най-впечатляващото събитие обаче е превърналата се в традиция Годишна математическа олимпиада за учениците от средния курс на обучение в Ливан, която е единствена по рода си в Близкия изток. Провеждането й съвпада с отбелязването на Деня на българската култура. Има идея в следващите и издания да участва и отбор от български ученици.

Членовете на асоциацията са емоционално силно свързани с България от младостта си, като твърдят, че това са най-хубавите години в живота им. Преди 2 г. 50 души с БГ дипломи посетиха висши учебни заведения у нас, където са следвали на младини. През 2013 г. те организираха дори награждаване на юбиляри-ветерани, учили в България. Най-възрастният отличен днес е на 79 г. и е учил в България през далечната 1956 г. Последната идея на асоциацията е да започне да действа като български културен център в Ливан. В името на реализацията й, нашето посолство в Бейрут се е наело да намери подходящи помещения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай