Помагаме на младите да мечтаят повече

Ирина Христова, управител на консултантска компания за образование в чужбина "Интеграл"

Помагаме на младите да мечтаят повече | StandartNews.com

- Г-жо Христова, защо "Интеграл" реши да предложи този курс на Теодор?

- Компанията ни винаги е давала шанс на деца по различни програми, тъй като основната ни цел като консултанти е да могат повече хора да получат правилна ориентация за бъдещето си. Част от продуктите ни са по-елитарни, като например езиковата ваканция в чужбина. Въпреки големия брой кандидати да пътуват, има и много семейства, за които те са непостижими. Считаме, че като най-голямата фирма в бранша, с 21-годишен опит в България можем да си позволим да помогнем на дете да се възползва от тази уникална възможност. Ние винаги избираме да помагаме на деца, които вече са постигнали нещо, положили са усилия и заслужават едно финално "побутване", за да сбъднат желанията си.

Случаят с Теодор е точно такъв и сме сигурни, че ще се възползва максимално от великденския си подарък. От 5 г. всяко лято "Интеграл" отпуска и стипендия за младежи, израснали без родителска грижа. Покриваме пълните разходи за студентска бригада в Америка на буден младеж в затруднено положение. Така му помагаме да изкара сам пари в САЩ, с които да подпомогне следването и издръжката си. Обикновено това са много добри студенти, тъй като отпускаме стипендията за академичните им успехи. Това е нашият принос да стимулираме и останалите.

По друга програма през миналата година подпомогнахме пътуването на дете, редактор на ученически сайт. Целта беше да участва в издаването на вестника на езиковия център в екип със свои връстници от други държави. С това помагаме на младите хора да получат по-обективна представа за възможностите си, да мечтаят повече и да вървят напред.

- Какви възможности дават езиковите ваканции?

- При пътуване в чужбина детето излиза от своята среда на комфорт, където има чувството, че контролира нещата. Това е ситуация, в която трябва да се адаптираш и да изграждаш отново своя комфорт, на друго място и в чужда страна. Това е предизвикателство - да създадеш нови приятели, да добиеш нови умения. Това е трудно за всеки човек. В този смисъл езиковата ваканция не е просто учене на език, а овладяване на умения, които са полезни на детето, когато порасне.

Преди години майка на двама близнаци, които вече завършват университет в Америка със спортни стипендии, каза "Благодарение на пътуването на езикова ваканция децата ми показаха такава психическа издръжливост по международни конкурси , че се представяха най-добре от всичките си връстници, които не бяха пътували". Това бе поводът и за инициативата ни да съорганизираме със СМГ, а вече и с Бургаската математическа гимназия участието на техните отбори по математика на международната олимпиада в Принстън. Целта е децата да получават международен опит отрано. Да се запознаят с други култури, което изгражда характера. А ние имаме нужда от хора с характери...

- Много ли от децата, пътували на езиков курс, избират да следват навън?

- Повечето. Веднъж като пътува детето, после само решава да учи в чужбина. Много родители дори избират курса според държавата, към която се ориентира детето. Преди да станем пълноправен член на ЕС, езиковите курсове в Германия и Франция бяха например равни по популярност с тези в Англия. Тогава родителите инвестираха в подготовката по език, защото това бе единственият начин децата да ползват безплатно висше образование в тези държави.

Когато България стана член на ЕС, много държави отвориха безплатни или по-достъпни програми с обучение на английски език. Вече много повече деца избират да учат в британски университети програми на английски език, затова и езиковите ваканции преобладаващо са за английски език.

Повече за историята на Тео четете ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай