Подкупните полицаи ще бъдат докладвани в интернет

Подкупните полицаи ще бъдат докладвани в интернет | StandartNews.com

София. МВР ще въведе система, чрез която хората ще могат да подават оплаквания от неправомерни действия от патрулите на КАТ. Сигнали ще могат да се подават по телефона или по интернет, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев след Националното съвещание на МВР.

Това е една от мерките за намаляване на корупцията сред катаджиите. Преди ден Йовчев обяви, че те вече няма да могат да спират за рутинни проверки, а само в определени случаи. Новата инструкция е в сила от 10 септември.

Освен това патрулните полицаи ще осъществяват пътен контрол при опасни участъци с висока концентрация на ПТП, а не на произволни участъци от пътната мрежа. Целта е превантивно да се въздейства върху водачите. Това е и смисълът на публикуването в интернет на разположението на средствата за видеоконтрол, обясни министърът.

Според новите правила водачите ще могат да бъдат спирани на пътя в четири случая:

- когато има видимо нарушение на правилата за движение

- когато има явни неизправности на автомобила или разположението на товара му

- когато начинът на движение и поведение пораждат съмнения към водача

- когато съществуват данни, че водачът е участвал в инцидент или извършването на престъпление.

Въвежда се и система, в която всеки един от патрулите на "Охранителна полиция" и съответно - КАТ, ще бъде снабден с GPS. По този начин ще се знае къде се намира той в момента и дали точно изпълнява разпорежданията на съответния си ръководител, информира Йовчев. Същевременно, чрез връзката, осъществявана с таблети, ще бъде въвеждана информация за всички случаи, в които е спрян автомобил.

„Всичко това се прави, за да се предотвратят случаите на корупция в поделенията на "Пътна полиция". За всички спрени автомобили ще бъде съобщавано по радиостанцията, като ще бъде уточнявана и конкретната причина за спирането. За момента няма да има сериозни кадрови промени в поделенията на КАТ", обясни Цветлин Йовчев.

Ако новите мерки не дадат резултат, ще има сменени и уволнени началници в полицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай