Поддържане на форма, ето как го постигат слабите

Ето ги и методите

Поддържане на форма, ето как го постигат слабите | StandartNews.com

Изследване на лабораторията с нестопанска цел към университета Корнел хвърли още един камък върху диетите: слабите хора не гладуват, те се придържат към здравословен начин на живот. В проучването са участвали 147 възрастни, които не са имали проблеми с наднорменото тегло и са имали индекс на телесна маса в нормалните граници. Те бяха помолени да отговорят на поредица от въпроси, които биха помогнали на учените да идентифицират основните модели. В резултат на това проучването ни позволи да направим следните изводи относно начина на живот и навиците на слабите хора.

Никога не пропускат закуската

96% от участниците са отговорили, че закусват всеки ден и смятат това хранене за най-важното хранене за деня. Учените потвърдиха това предположение на респондентите и изясниха, че тези, които са свикнали да пият кафе за закуска на бързо, са по-склонни към преяждане по време на обяд. И, както знаем, колкото по-близо до вечерта ядете, толкова по-дълго и по-трудно се смила.

Освен това закуската помага на тялото да се събуди и стартира вътрешните работни процеси, подготвяйки го за последващи натоварвания и евентуален стрес. Имайте предвид, че закуската трябва да бъде не само редовна, но и питателна: яйца и зърнени храни - да, сандвич с бял хляб и наденица - не.

Те спортуват

42% от участниците в проучването потвърждават, че тренират 5 или повече пъти седмично. Освен това не само двучасови упражнения с дъмбели във фитнеса се считат за тренировка, но и колоездене с приятели, дълги разходки в парка с деца и редовни сутрешни упражнения.

Спортът е от съществено значение за нашето здраве: той помага на тялото ни да се справи със стреса, намалява риска от диабет, намалява желанието за захар чрез производството на ендорфини и насърчава формирането на здравословни навици.

Претеглят се

Около 50% от анкетираните казват, че се претеглят средно веднъж седмично. Както знаем, няма смисъл да се претегляте всеки ден. Теглото ни може да варира няколко пъти през деня в зависимост от много показатели. Но седмичното претегляне, напротив, ще ви бъде от полза, особено ако го комбинирате с измерване на обема на тялото. Заедно те ще бъдат добър инструмент за проследяване на промените в тялото. По този начин ще разберете как и защо се качва или губи тегло (мускулната маса се е увеличила или телесните мазнини са намалели).

Ядат каквото си искат

44% от участниците в проучването са заявили, че не се придържат към строги диетични ограничения. Стараят се да не ядат преработени меса и бяло брашно, да ядат повече зеленчуци и плодове, да избягват мазни сосове и газирано... Като цяло се придържат към основните правила на здравословното хранене, но, което е важно, поведението им не е ограничено от твърди граници.

Тоест: ако изведнъж след работа искате нездравословен еклер, а не зеленчукова салата, можете да си позволите торта. Основното е, че такива моменти са изключение от правилото и наистина носят удоволствие. Такива слабости трябва да са празник, а не рутина и в същото време да не играят ролята на награда. Баланс и пак баланс!

Те ядат съзнателно

Няма нищо по-лошо от спонтанната закуска. Не само нарушава диетата ви и метаболизма ви, но може да се превърне и в неочаквана пита или бургер в следващата вечеря. 74% от анкетираните казаха на изследователите, че никога не са били на диета, а 92% потвърдиха, че винаги внимателно анализират приема на храна. Последното означава, че преди да изяде всичко, което има в чинията, човек преценява храната по няколко критерия: обем, съотношение на протеини, въглехидрати и фибри, желанията и нуждите на тялото си в даден момент.

С течение на времето човек се научава да слуша тялото си и да се вслушва в неговите желания, да контролира храненията и порциите храна, както и да се откаже своевременно от нездравословни храни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай