Подаръците - от Крим до магаре

С кучета се сдобиха Ахмед Доган и Владимир Путин

Подаръците - от Крим до магаре | StandartNews.com

Не гледай зъбите на подарения кон, дори ако си стоматолог, казва руско-съветският музикант Михаил Генин. С други думи подарък ли е нещото, то е добре дошло.

В доброто старо време най-тежките дарове се носеха на сватба. Черешката на тортата бе сервиз за хранене за дванадесет души. Бронзовият кант по него вдигаше нивото. Веднъж младоженци бяха зарадвани с три напълно еднакви комплекта. Добре че при всеки по-вълнуващ спор булката тръшваше в земята по някоя съдинка, та с годините те съвсем се похарчиха.

Тенджерите под налягане, също подаръчна класика, обаче остават за деца и внуци. Същото е и с одеялата, килимите, постлани в гостната и покрити с найлон, статуетките на нимфи и вазите тип кристал.

Ключовете за коли - "Москвич", а в особени случаи и "Волга", се появиха по-късно и ощастливяваха малцина. Най-често синчета и щерки на овчари или дървосекачи в Коми.

В нашумялото напоследък село Рибново сватбените дарове се събират с години. В пиковия ден в двора на младоженката се подрежда всичко, което родителите са й приготвили. С него спокойно може да се обзаведе двустаен апартамент. Не е пропуснато нищо. Дори куклата Барби, която величествено седи в центъра на спалнята, покрита с бяла ковертюра от ликра.

Във вече потъмнелите от патината на времето мутренски компании също ценяха куклите Барби. Подаряваха ги живи, завити в салфетка, облечени в ягоди и киви или напъхани в торта. Да си оближеш пръстите, ако ще и да си на диета.

Сувенир може да се даде без повод, но никога без чувства. Как например ще подариш на някого цял министерски кабинет или депутатско кресло, ако поне малко не го обичаш или не ти е съпартиец. Напоследък този тип дарове са доста на мода. Те са безценни и в същото време не струват нищо на този, който ги раздава.

Явно така е разсъждавал и някогашният съветски партиен лидер Хрушчов, когато през 1954 година, на три водки, поне така твърдят враговете му, подарил Крим на своите сънародници от Украйна. Попарата, забъркана от този щедър жест, се сърба и до днес. Наследниците на Никита Сергеевич обаче отричат тази версия. И синът, и дъщеря му твърдят, че баща им искал да отърве русите от следвоенния мизерен и разрушен полуостров. Да го пробута на украинците, те да го оправят.

Откъде генсекът на КПСС е можел да предположи, че някога ръководеният от него Съюз на съветските социалистически републики ще се разпадне и въпросът чий е подареният от него Крим ще се носи от Москва през Брюксел и чак до Вашингтон.

Далеч по-прозорливи са били французите. По случай вековния юбилей от независимостта на Америка те подаряват на задокеанските си приятели статуя на богинята Либертас. Тя е открита на 28 октомври 1886 година и до днес е символ на САЩ и се посещава от 3 000 000 души годишно.

Тези дни създателят и почетен председател на Движението за права и свободи Ахмед Доган навърши шестдесет години. Доста пъстър народ се извървя да го почете, много дарове получи Сокола, но най впечатляващ се оказа армаганът от областния председател на ДПС във Варна Ержан Абатин - четиримесечната кавказка овчарка Карат. Палето е било предпочетено в последния момент пред събратчето му Карат. Късмет. Не на всеки е отредено да живее в сараи.

За кавказките овчарки се знае, че произхождат от Русия, че достигат до седемдесет сантиметра височина, а на тегло до сто килограма. Те са смели, решителни, лоялни към господаря, агресивни към непознати и трудни за подчинение. Цената му е около петстотин лева, а отделни екземпляри струват и хиляда.

Моментната слава на Карат обаче е нищо в сравнение с ореола на онова притеснено от бляскащите светкавици псе, което премина от ръцете на българския премиер Борисов в обятията на руския президент Путин. Това стана на 13 ноември 2012 г. в София. Подаръкът от породата българско овчарско куче за миг спечели любовта на господаря на Кремъл и, както се говори, помогнало да се подпише споразумението за "Южен поток". Мнозина му завидяха, че няма да гладува. В Русия обявиха конкурс за името на овчарката. Петгодишната Дима от Москва предложи Бъфи и спечели. Рок група написа песен за Бойковия подарък, който за нула време бе гледан от 3 000 000 души в Youtobe. У нас провокатори се усъмниха в чистокръвието на Бъфи. Обявиха го за менте. Това обаче не попречи японката Юме, подарък на Путин от губернатора на префектурата Акита, да се влюби в красавеца, да създадат едно щастливо кучешко семейство и дори да го направи баща.

Дори в анимацията магаретата са тъпи, грозни и не стават за научни сътрудници. В живота обаче винаги има изключения. През лятото на 2002 година огън изпепели имоти и ниви край село Константиново, Хасковско. При посещението си в района пред тогавашния премиер Иван Костов тежки сълзи пророни баба Маруша. Стихията направила на въглен магарето й, което освен пръв помощник било и най-добрият й приятел. Разчувстван, Командира подари на старицата женския екземпляр София. Жестът вдъхнови поета, бизнесмен и директор на завод от Стара Загора Митко Динев. Той написа:

"С едно магаре той така сплоти ни,

че отново всичките сме сини"

Магарицата влезе в политическите колони на вестниците, като първото животно прекосило българо-гръцката граница и влязло официално в Европа. Говори се, че то станало толкова популярно, че с рейтинга си надминавало местните кандидат-депутати.

Малко по-късно София се сдоби с наследница Пенка, а шест години след пристигането си в Костадиново местни кулинари я превърнаха в суджук. Един достоен, макар и скромен екземпляр, продължи да радва хората и след смъртта си.

Сред добилите национална слава животински подаръци е и един двадесеткилограмов сом, уловен в язовира край село Сталево. Кметът Панчо Панушев-Мъри го нарочил за премиера Бойко Борисов, за благодарност, че построил подлез на близката жп линия. Вкусният екземпляр, с който 65-годишният Дойчо Господинов се борил часове, преди да го измъкне от водата, бил изпроводен в престижен софийски ресторант, за да чака завръщането на премиера от Япония. Лоши хора обаче осуетили празника. От инспекцията по рибовъдство и аквакултури обявили рибаря, хванал сома, за бракониер. Съставен бил акт, а какво е станало с рибата:

Днес никой не знае,

Днес никой не знае,

както би казал поетът.

Животински подарък получи и артистът Юри Ангелов. Той се оплака на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов, че му откраднали коня. Отговорът на държавника бил светкавичен. В странджанското село Фазаново пристигнала кобилата Сорента, порода хавлинге от планината Тирол. Красавицата била обучена за езда и впряг. Подаръкът толкова трогнал Ангелов, че казал: "Нито една театрална награда не може да замени този жест".

1300 лева за име на звезда

Вече не е никак сложно да бъдете романтични. Подарете име на звезда. Жестът ще се хареса на всеки ощастливен - от началника до любимата. Преведете ли парите, името веднага ще бъде отразено в международния каталог "Космос-Земя" и ще получите сертификат и карта на небето с точното местонахождение на вашата звезда.

Ако избраното от вас небесно тяло се вижда с просто око, тогава цената е твърде висока и се уточнява чрез договаряне. Забелязвате ли я с бинокъл, ще платите между 260 и 1300 лева, а ако е нужен телескоп, тогава звездата ви ще е под 150 лева. За международен паспорт на небесното ви тяло трябва да се бръкнете с 2000 лева. Парите се плащат на дружество "Звезди", което продължава да твърди, че техният подарък е много романтичен.

Вестник "Стандарт" също има звезда на своето име. Подари ни я певецът Тодор Трайчев и се намира на Andrоmeda Ravoh m 34,19sd 40 06.

 

Яйцето, което ни прави горди

Един поглед в класацията на Ватикана за най странните подаръци, получавани от папа Бенедикт ХVI, веднага поражда у всеки от нас основателна гордост. Защото сме в челото. На първо място са 20 галона бира от немски епископ, на второ дванадесет десертни чинийки на принц Чарлз, а на трето достойно седи гигантското двестакилограмово яйце, подарено на светия отец от президента Росен Плевнелиев на 24 май 2012 година. Далеч след нас остават кормилото от "Ферари" и дори кънтри диска на Джордж Буш.

Странно, но армаганът на родния ни държавен глава тогава бе посрещнат със смесени чувства. Културоведите обявиха за кич 230-сантиметровата скулптура от иноксова стомана. Не ги трогнаха нито златното покритие, нито кристалите й. Собственикът на ателието, в което е изработена, пловдивският бижутер Георги Андреев дори не обърна внимание на думите им. Той каза, че огромното бижу погълнало тримесечен труд на целия му екип. И това го прави не само внушително, но и много скъпо. Далеч по лаконичен бе Вежди Рашидов: "Можехме да минем само с едно малко "Фаберже", каза той.

 

Седло от камила на Тато

За повече от три десетилетия начело на държавата Тодор Живков е получавал подаръци от всички земни континенти. В музея на родния му Правец се съхраняват 805 подаръка, а цялата му колекция е от 1800 експоната.

В добрите стари времена, когато двамата първи се обичаха като братя, либийският вожд Муамар Кадафи подари на Тато богато украсено седло за езда на камила, което така и си остана неползвано по предназначение. В името на протокола, но не и на любовта, Михаил Горбачов подари на Живков кристална фруктиера със сребърен обков. Тогавашният външен министър на СССР пък се отчете с керамична ваза. Сервизът за чай със златен кант дойде от Ташкент.

В колекцията подаръци на Тато има един часовник, в който биха се загледали и швейцарците, въпреки че марката му е "Ракета". Той е джобен, от чисто злато и диаманти, а на гърба му е изографисан ликът на човека, който го подарява - Леонид Илич Брежнев.

Предмети от всички краища на планетата показват страните, с които България е поддържала икономически, търговски и културни връзки през годините. Има картини от Нигерия, Никарагуа, Шри Ланка, стенни килими от Лесото и Египет, кожена торба от Боливия, маски от Перу, статуетки от Колумбия и Камбоджа. Внушителни са старинните бойни доспехи на самурай от Япония и макетът от планински кристал на двореца "Тадж Махал" от Индия. Самата Индира Ганди е дарила своя портрет в сребърна рамка при посещението си у нас през 1979 година. Виетнамците пък са подарили шах с инкрустации от седеф. Семейството на Живков няма претенции към подаръците на бележития си родственик. То преценява, че той ги е получил в качеството си на държавен глава и че те принадлежат на цялата нация.

 

Подариха на Стефка концерт

Щедри в избора на подаръци са българските звезди. За сватбата си с Николай Попвасилев Стефка Костадинова получи скъп подарък от старите си приятели, виртуозите от "Джипси Кингс". Те изнесоха деветдесетминутен концерт, който подлуди петстотинте гости на Елените.

Бракосъчетавайки се със съпругата си Евгения, Николай Банев пък подарява на кума си Димитър Барбуков лека кола "Ферари". В отговор строителният бос акустира скромна десетметрова яхта, дар за младите. Веднага след това се заговори, че автомобилът е стар и счупен, слух, който Барбуков категорично отрече. А на шоуто на Джо Кокър се насладиха всички, които бяха на веселбата.

Достойно се представи Банев и на бракосъчетанието на дъщеря си. Той подари на младоженците "Порше" за сто бона и помещение за стоматологична клиника в центъра на София.

Димитър Бербатов се отчете към току-що родената си първа щерка Дея на 15 октомври 2009 г. със сметка за един милион лева. Фолкдивата Алисия се нареди сред рекордьорките пък със 777-те рози, които получи от любимия си, чието име остана анонимно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай