Почитаме веригите на велик светец. Черпят три необикновени имена

Първият празник на гръмотевицата. 5 забрани

Почитаме веригите на велик светец. Черпят три необикновени имена | StandartNews.com

Днес православната църква почита честните окови на свети апостол Петър.

Ирод Агрипа хвърлил апостол Петър в тъмница, като възнамерявал след Пасха да го изведе пред народа. Но в нощта, когато щели да го извеждат, окован в две вериги, Ангел Господен го събудил. Станал, веригите паднали от него и Ангелът го извел навън.

Вестта за чудесното избавление на апостол Петър от оковите и тъмницата обиколила бързо цял Иерусалим. Няколко от вярващите взели тайно тези вериги, за да ги съхраняват, та като ги гледат, да имат пред себе си като че самия първовърховен апостол, който веднага тръгнал за проповед на словото Божие в другите страни и не се завръщал в Иерусалим.

Тези вериги получили целебна сила от тялото на апостола, което било здраво обвързано с тях. Известно е, че превръзките за глава и кърпите на свети апостол Павел изцелявали болести и прогонвали нечисти духове, понеже били пропити с потта му. Подобно действие оказвали и веригите на свети Петър, защото някога плътно обхващали тялото на апостола.

С дълбоко благоговение вярващите почитали тези честни вериги, въздавали им поклонение и старателно ги пазели като ценно наследство от род в род, като при това всеки път родителите обяснявали на децата, а те на своите деца, до какъв велик затворник са се докосвали тези вериги и от чие тяло са осветени. Така от ръце на ръце те преминали по наследство у светейшия Иерусалимски патриарх Ювеналий (патриарх Иерусалимски от 420 до 450 г., бел.ред.).

Празникът Южници-верижници е първият от комплекса Антоновден - Атанасовден (16-17-18 януари ) и е подготовка за другите два празника. Toзи празник, наричан още “Св. Вериги”, “Вериги на ап. Петър”, е известен предимно в Северна България и в старопланинските райони. Празнува се за здраве на добитъка.

В Русенско денят Свети Вериги се празнуват три дни (16, 17 и 18 януари) за здраве на стоката и на хората. Той е свързан със забраната да се работи по време на този празник.

Това е първият от празниците, посветени на гръмотевицата, за която се смята, че е небесна стрела. Удареният от нея е грешен човек, той е наказан по Божия воля и не бива да бъде погребан в общите гробища.

На този ден стопанките месят пита-колач и го раздават по съседските къщи, за да се предпазят от гръм. Забранено е да се работи, не се плете, тъче, шие.

Ако човек носи дреха, ушита на празника, през лятото може да го удари гръм. Забранено е да се впряга добитъка, защото на този ден може да се подхлъзне.

Имен ден празнуват всички мъже, които носят интересното име Ромил.

Редом с това Православната църква почита пеметта и на Преп. Гавриил Лесновски,  Прохор Пшински, Павел Тивейски и Йоан Колибар.

Преп. Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на св. Иван Рилски. Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина и събрал там монаси.

Самият той се уединил в планината на пустинно жителство и мълчание цели 30 години. После се завърнал в своя манастир.

Починал на 15 януари. Нетленните му мощи били положени за поклонение на вярващите.

Празнуват всички с имената Гаврил, Гаврила.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Илья
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи