Почит за спасяването на българските евреи

Почит за спасяването на българските евреи | StandartNews.com

Днес се навършват 72 години от героичния акт на спасяване на българските евреи от Холокоста. На 10 март 1943 година е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите.

Основна роля изиграват пловдивският митрополит Кирил, по-късно български патриарх, и софийският екзарх Стефан, както и заместник-председателят на 25-ото Народно събрание Димитър Пешев. Намесата на обществеността също се оказва решаваща.

11 343 евреи от Тракия, Македония и Пирот обаче са изпратени в лагерите на смъртта в изпълнение на споразумението с нацистка Германия.

10 март е обявен за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството с правителствено решение от 13 февруари 2003 г.

Организацията на евреите в България "Шалом", Висшият израилтянски духовен съвет и "Американ джойнт" - България организират възпоменателна церемония по повод Деня на спасението - 72 години от спасяването на българските евреи и почитане паметта на загиналите евреи от Северна Гърция и бивша Югославия в нацистките концлагери през 1943 г.

Възпоменанията ще се проведат по едно и също време - 12.00 часа, на 3 места: мемориалната плоча до Народното събрание, паметникът на Димитър Пешев в градинката при храм "Св. Георги" /на Петте кьошета/ и мемориалната плоча на последния адрес на Димитър Пешев в София на ул. "Неофит Рилски" 47. Очаква се във възпоменателните церемонии да вземат участие представители на българската държавност, Българската православна църква, дипломатическия корпус, различни граждански организации и много граждани.

От 10.00 часа до църквата „Св. София" Клубът на приятелите българи и евреи ще проведе Ритуал в чест на Спасителите на българските евреи и в памет на депортираните от хитлеристка Германия евреи от Вардарска Македония и Беломорието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай