Побратимяваме София с Хо Ши Мин

10 държави в бизнес фокуса на президента

Побратимяваме София с Хо Ши Мин  | StandartNews.com

Хо Ши Мин. Икономическата столица на Виетнам Хо Ши Мин има желанието да се побратими със София. Това е станало ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с председателя на Народния съвет на азиатския град Ле Хоанг Куан.

Хо Ши Мин е градът на бизнеса, който произвежда една четвърт от БВП на страната, където са съсредоточени офисите на най-големите местни и чужди корпорации и мястото, което привлича най-много туристи. Побратимяването на двата града ще помогне много за дружбата между двете ни страни, обясни президентът. В момента Хо Ши Мин води подобни разговори за побратимяване още с Прага и Будапеща, заради сериозните икономически интересни в региона, а азиатският град вече си партнира успешно с Братислава.

Утре страната ни ще открие второ търговско представителство във Виетнам именно в Хо Ши Мин. Ръководството на града е много прагматично и дружелюбно към България. Икономическа делегация, както и председателят на Народния комитет Ле Хоанг Зуан ще дойдат на посещение в България догодина. В града се проведе двустранен бизнес форум, организиран от Виетнамската търговско промишлена палата и БТПП. 53-ма бизнесмени от азиатската държава от фармацевтичната промишленост, земеделието, туризма, търговията и други сектори на виетнамската икономика осъществиха контакти с представителите на родните фирми, Очаква се резултатът да бъде размяна на инвестиции в двете държави, както и създаването на съвместни дружества.

На държавно ниво ще бъде съставен списък от задачи и конкретни приоритети, за да могат да се осъществят реални проекти, обясни президентът Росен Плевнелиев по време на вътрешния полет между Ханой и Хо Ши Мин на бизнесмените.

Вече са определени двама виетнамски зам.-министри – на външните работи и на икономиката, които ще помагат на родните фирми, като предстои да бъде определен такъв човек и в министерството на отбраната, обяви Плевнелиев.При срещата ми догодина в Брюксел с премиера на Виетнам Нгун Тан Зунг ще обсъдим докъде е стигнало изпълнението на този екшън план, както и нови идеи, които са се родили междувременно, обясни президентът. Трябва да покажем, че българската външна политика е от полза на българската икономика, допълни държавният глава. Той заяви, че е оптимист и е сигурен, че от посещението във Виетнам ще последват реални договори за бизнеса.

10 държави в бизнес фокуса на президента

Страната ни може да спечели много от развитие на бизнеса с 10 основни за нас държави и ние трябва да активизираме отношенията си с тях. Това обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на държавно посещение във Виетнам. Азиатската държава е една от тези страни, обясни той.

Тук сме приети много добре, имаме добра репутация и се ползваме с доверие заради десетилетията на добри отношения между двете държави, помощта, която сме оказали за извоюване на независимостта и развитието на страната и хилядите обучени у нас студенти. При разговорите ми с държавния глава на той задържа дълго ръката ми, което по тези географски ширини е израз на голямо доверие и открити отношения, обясни Плевнелиев.

В региона на фокус трябва да е още Китай. Сред 10-те приоритетни държави, по засилванията на отношенията с които вече са създадени работни групи в президентството е и Монголия, която всяка година отбелязва 17% ръст на икономиката. В списъка са още Азербайджан, Казахстан, Албания, Хърватска, Катар, Гърция и Турция, допълни Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай