По стъпките на Алеко към Черни връх

По стъпките на Алеко към Черни връх | StandartNews.com

София. Днес се навършват 152 години от рождението на писателя Алеко Константинов, който е основател на туристическото движение у нас. Десетки любители на планината и историята ще се включат във втория масов поход „По стъпките на Алеко" до Черни връх, съобщи "Дарик" радио. Походът започва в 8.00 ч. със сборен пункт последната спирка на автобусна линия 93.

Преди 120 години на Черни връх българският писател Алеко Константинов поставя началото на първото туристическо дружество в България. В първото организирано изкачване на върха участие вземат около 300 души. Четворно повече хора са заявили, че ще се включат в днешния поход, организиран от екипа на Българска история.

„Идеята на похода е ние да бъдем продължители на идеята на Алеко Константинов чрез тази организирана туристическа инициатива. Чрез нея, вземайки участие много хора, всички заедно да опознаем по-добре българската природа и нашето историческо наследство. И да успеем да възпитаме едни добродетели, които можем да усвоим само чрез тази инициатива", обясни Деница Бисерова, която е сред инициаторите.

Всеки, който реши да се включи, може да избере как да изкачи върха - пеш или с лифт.

„Основната група ще се движим с лифт надолу, но ще изкачим върха пеш. Призоваваме всички, които имат възможност, да вземат със себе си и цветя, за да можем да отдадем почит на Алеко Константинов. Последният лифт от Голи връх ще слезе в 16.00 ч", допълни още Борисова.

Изкачването до Черни връх продължава около пет часа.

Във връзка с провеждането на масов поход „По стъпките на Алеко" се осигурява движението на допълнителен автобус по линия 93. Това съобщиха от пресцентъра на Софийската община. Автобусът ще извърши курс от 7.40 ч. от автостанция „Хладилника".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай