По двама на ден гинат по пътищата

По двама на ден гинат по пътищата | StandartNews.com

600 почернени семейства от войната на пътя всяка година

Таксиджия помете жена в тревата край мантинела в центъра на Варна

Войната по пътищата взима все повече жертви. Стотици загиват всяка година в катастрофи. Сухата статистика показва, че средно по двама души на ден умират в катастрофи. Основната причина за черната статистика е превишената скорост.

Над 600 души всяка години загиват по пътищата на страната в автомобилни катастрофи. Това означава, че всеки ден двама намират смъртта си в катастрофи. Статистиката е трайна въпреки мерките, които взима пътната полиция.

Поредната жертва на войната на пътя стана млада жена във Варна. Тя била засечена от друг шофьор - мъж със сиво "Фолксваген Поло", докато шофирала джипа си "Тойота RAV4" по бул. "Васил Левски" до спирка "Дубровник" в морската столица. Джипът дори не бил ударен при инцидента. Младата жена обаче спряла пред фолксвагена в лявата изпреварваща лента на булеварда вчера около 7,40 часа сутринта. Жената излязла и застанала в широката около метър тревна площ до мантинелата, без да включи аварийните светлини. Тя започнала да се кара с шофьора на фолксвагена.

Пет минути по-късно таксиджия се опитал да мине между закъсалия автомобил и мантинелата и ударил жената. Сигналът за инцидента е подаден в 7,48 ч, съобщиха вчера от варненската полиция. Пострадалата е приета в болница "Света Анна" в тежко състояние, като все още съществува опасност за живота й.

"Минавах с автобуса минути след инцидента. Едвам погледнах натам. Момичето беше проснато, умряло на пътя. Може би се е опитала да пресече през оградата, която разделя платната. Беше ужасно. Друго не зная, но още треперя от гледката... Наистина гледката беше ужасяваща и не посмях да погледна натам отново", разказа пред варненския сайт "Петел" очевидката Хриси Янкова.

"В последния момент я видях. Опитах се да я избегна, като завих наляво, но не успях и я ударих. Може би беше спряла да се разправя с някого, не я видях...", оправда се шофьорът на таксито Йордан Стоянов.

Пътните полицаи недоумяват как така два автомобила се блъскат, спират в крайната лява лента и започват да се разправят, без да пуснат сигнализация. Чудят се и защо шофьорът на таксито е решил да изпреварва отляво през тревните площи до мантинелата, макар да е било ясно, че отпред има инцидент.

"За съжаление 96 на сто от катастрофите са заради превишена скорост, неправилна преценка на пътната обстановка, неспазване на разстоянието до предния автомобил, липсата на светлинна сигнализация при предприемането на маневра и всякакви груби нарушения на управлението на автомобила", твърдят експерти от Главна дирекция "Национална полиция".
По същия безумен начин във вторник сутринта загуби живота си 32-годишна служителка на "Пътни такси" на ГКПП Кулата. Тя се прибирала от работа след нощна смяна. Тръгнала от работа около 3 часа, макар смяната й да е до 8 часа сутринта. Около разклона от главен път Е-79 към петричкото село Марино поле Александрина П. изгубила контрол над лекия си автомобил "Мерцедес", след което се ударила в крайпътен скат. След удара колата отскочила и се върнала обратно в пътното платно. При преобръщането обаче Александрина изпаднала от автомобила и издъхнала на място. Според полицията тя е била без колан и е задрямала зад волана. Съдебните лекари твърдят, че Александрина е издъхнала около 3,30 ч, а сигналът за катастрофата е подаден едва час по-късно - около 4,30 ч, от случайно преминаващ автомобил.

Търсят кръв край морето заради мелетата

Варненските болници изнемогват заради липсата на кръв за преливане. Основната причина са честите катастрофи в региона, твърдят от кръвния център в морския град.

Лекарите са категорични, че при един по-голям инцидент недостигът на дарители може да се окаже фатален.
Заявката за нужното количество кръв надхвърли наличностите само половин час след 8,30 ч във вторник заради случай с тежко изгаряне.

"Една тежка катастрофа има край Варна, просто наистина лятото с този травматизъм и с тези катастрофи нещата са много сериозни. Между 60-80 пациенти имаме на ден с нужда от кръвопреливане на кръвни съставки, а при нас кръводарителите са около 50", обяснява д-р Жанина Йорданова.

Дете и трима възрастни ранени на "Тракия"

Момиченце на 6 години и трима възрастни са ранени след обръщане на "Фолксваген Каравел" на магистрала "Тракия" край Нова Загора, съобщиха от полицията. 60-годишният шофьор от София е загубил управление на автомобила на прав участък. След преобръщането на колата наранявания са получили 6-годишно момиче, две жени - на 46 и на 61 години, и водачът. Инцидентът е станал в землището на село Загорци, община Нова Загора, на 9 август сутринта. Няма данни пътниците да са използвали обезопасителни колани, казаха от полицията. Пострадалите са транспортирани до старозагорска болница, а по случая е образувано досъдебно производство.

1120 катастрофират заради превишена скорост

68 умират, а 750 са ранени заради неправилно изпреварване за първите 6 месеца на годината

Превишената и несъобразената с пътните условия скорост е бич номер 1 по пътищата. Тази причина е в основата на 1120 катастрофи и 138 убити. Това стана ясно от публикуваната статистика за катастрофите през първата половина на 2016 г. На второ място са инцидентите заради неправилно изпреварване.

Общо 3158 катастрофи, или 96,90 на сто от общия брой на инцидентите, са причинени по вина на шофьорите. В тях са загинали 292 души, а 3948 са били ранени.

Цифрите сочат лек спад в сравнения с първата половина на 2014 г. - пътните произшествия са намалели с 40, а загиналите са с 6 по-малко.

Основните причини освен скоростта и изпреварванията са отнемане на предимство на МПС, отнемане на предимство на пешеходец и употреба на алкохол и наркотици.

От неправилно изпреварване са настъпили 550 тежки катастрофи с 68 убити и 750 ранени.

Поради отнемането на предимството на друг водач са настъпили 698 тежки катастрофи с 37 загинали и 834 ранени. 516 тежки катастрофи заради отнемане на предимството на пешеходец са станали през първите 6 месеца на 2015 година. При тях загиналите са 18, а 525 души са били ранени.

Поради употребата на алкохол регистрираните катастрофи са 100, с 5 загинали и 140 ранени. Загиналите през същия период на 2014 г. са били 7, ПТП са били 96, а ранените - 122.

220 души са убити и 3061 ранени по вина на шофьора на автомобила. 37 души са загинали и 371 човека са пострадали от водачите на тежкотоварни автомобили. За съжаление обаче липсва статистика за загиналите мотоциклетисти.

Кадиев иска забрана на колите с десен волан

Забрана да се пререгистрират автомобили с десен волан, предлага независимият депутат Георги Кадиев. Той е внесъл в парламента законопроект, който предвижда да не се регистрират колите, които не са "технически пригодни за движение в пътни условия, различни от тези, които са нормативно определените в Република България".

Депутатът се аргументира с честите пътни инциденти с коли с десен волан. Подобна забрана съществува в 16 страни, сред които Словакия, Полша, Хърватия и Сърбия.

Според Кадиев предложението щяло да предизвика сериозен отпор сред депутатите. Въпреки това обаче по думите му има смисъл да се дебатира по темата, тъй като рискът от произшествия при автомобилите с обратен волан е голям. "Знам, че е конфликтен законопроектът и ще има много гласове "против", знам, че ще има много хора, които считат, че това е нарушение на личното право, но в крайна сметка не виждам причината човек да си купи неудобен автомобил с обратен волан и да кара по неудобен начин, освен може би само това, че го е намерил по-евтино. За мен обаче това не е достатъчен аргумент. Рискът, който създават такива автомобили, е не малък. Неслучайно няколко държави са го забранили като регистрация", коментира депутатът. По думите му законопроектът не забранява на преминаващите през България автомобили десния волан, а само регистрацията на такива автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай