Пловдивският Митрополит: С понятието „чудо" не бива да се злоупотребява

Повод за изявлението на владиката стана масова истерия около проходила в храм в гр. Стамболийски жена

Пловдивският Митрополит: С понятието „чудо" не бива да се злоупотребява | StandartNews.com

Пловдив. "С понятието „чудо" не бива да се злоупотребява". Това заявява в позицията пред вярващите пловдивският Митрополит Николай.

Повод за обръщението на владиката е случка отпреди дни в гр. Стамболийски. Тогава, според публикации в медиите, саката жена е проходила след като местният свещеник Стоян Божурин й казал: "Стани!".

Така новината за чудодейните слова на отчето обиколила за секунди градчето и околните села, загряла телефоните на миряните, а попадията започнала да крои планове как тълпи от вярващи ще изсипят несметни богатства в местния храм "Св. Троица", за да стане най-богатият и уважаван в околията.

Както всяка неделя и тази в храма дошла Ваня Великова, която е в инвалидна количка. Жената страдала от детска церебрална парализа от 30 години. Преди шест години тя претърпяла операция в Белгия, която обаче се оказала неуспешна. Опитвала се да ходи в двора с помощни средства като проходилка.

Въпросният свещеник не за първи път само за месец е в светлините на прожекторите. България го видя за първи път в нощта след парламентарните избори в НДК, където бе на първия ред на пресконференцията на БСП.

Лидерът на БСП Сергей Станишев целуна златния кръст на врата на отец Стоян, а свещеникът го благослови.

В деня на клетвата на новото Народно събрание отец Стоян пък бе в кулоарите на парламента, докато патриарх Неофит наблюдаваше церемонията по заклеването от балкона на пленарната зала. В момента, в който духовният глава излезе навън, отец Стоян се настани на неговото място и отново бе уловен от камерите. Този път докато прави с ръка кръст и благославя народните избраници.

Благословия от свещеника на гр. Стамболийски получи дори новият премиер Пламен Орешарски, след като се озова лице в лице с отец Божурин в коридора на парламента.

Именно в отговор на повишения обществен интерес към събитията в храм „Св. Троица" в град Стамболийски от последните дни, Пловдивската Митрополия излезе с официално съобщение:

"Ние, православните християни, вярваме, че вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления. Това, което хората възприемат и обясняват с понятието „чудо", са трансцедентни процеси, непонятни за науката и медицината, но които се проявяват чрез обективни факти и са доказателство за съществуването на реалност, в която се реализира действието на Божията воля. Да, чудеса има. Искрената вяра в Бога е в състояние да предизвика чудеса. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан.

Същевременно с понятието „чудо" не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни. Прибързаното определяне на дадени факти и явления като чудо, без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно- каноничен ред, е в състояние вместо да укрепи, да разколебае вярата, и да нанесе щета на авторитета на Православната църква.

Поради това наредих да бъде извършена прецизна проверка и анализ на случая в храм „Света Троица" в гр. Стамболийски. Проверката да бъде извършена от 10-членна комисия, ръководена от Протосингела на Пловдивската митрополия. В комисията, освен свещеници, да бъдат включени и медици с необходимата специализирана експертиза. Докладът на комисията да ми бъде представен своевременно, а при необходимост с резултатите от проверката ще запозная и Светия Синод на Българската православна църква", се казва още в изявлението на Митрополит Николай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай