Пловдивската митрополия: Не тече миро по ръцете на Христос

Пловдивската митрополия: Не тече миро по ръцете на Христос | StandartNews.com

Пловдив. По иконата на Христос, намираща се на иконостаса на северния олтар в храм „Св. Богородица" в Пазарджик, не тече истинско миро. Това показва специална експертиза, направена по настояване на Пловдивската митрополия, съобщава официалният сайт на Светия Синод.

Проверката на течността по иконата в пазарджишкия храм е извършена вчера. Иконата "НЕ мироточи и засъхналата по нея течност НЕ Е свето миро", пише в съобщение на митрополията по повод твърденията за "чудото" в медиите.

"Ние, православните християни, вярваме, че вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления, като мироточене на свети мощи (напр. на св. вмчк Димитрий Мироточиви, св. Нил Мироточиви) и на свещените изображения - икони. Това, което хората възприемат и обясняват с понятието „чудо" или „мироточива икона", са трансцедентни процеси, непонятни за науката, но които се проявяват чрез обективни факти и са доказателство за съществуването на реалност, в която се реализира действието на Божията воля. Да, чудеса има. Мироточиви икони има. Искрената вяра в Бога е в състояние да предизвика чудеса. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказан", пише в официалното изявление на Пловдивската Света митрополия за странното явление по иконата.

"Същевременно с понятието „чудо" или „мироточене" не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни. Прибързаното определяне на дадени факти и явления като „миро потече от икона", без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно-каноничен ред, е в състояние вместо да укрепи, да разколебае вярата, и да нанесе щета на авторитета на Православната църква", обясняват още от митрополията, към която принадлежи църквата „Св. Богородица" в Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай