Пловдив празнува титла с тон вино

Кметството опъна екологична маса за Гинес в центъра на града

Пловдив празнува титла с тон вино | StandartNews.com

Общинари и доброволци вдигаха наздравици от пл. "Стефан Стамболов" до Римския стадион

Пловдив. Най-усмихнатите българи тази събота бяха пловдивчани. Целият град на тепетата празнува титлата Европейска столица на културата през 2019 година, спечелена след тежка битка с останалите родни претенденти в края на миналата седмица. За победата от общината и фондация "Пловдив 2019" организираха общоградски празник, на който се събраха заедно всички пловдивчани и гостите, пристигнали специално за големия купон.

Подготовката за него започна още призори, тъй като идеята бе на Главната улица да бъде разпъната маса, дълга 500 метра, колкото е разстоянието от пл. "Стефан Стамболов" до Римския стадион. Трапезата бе от екологично чисти материали - специален дебел картон, от който общинските служители и десетки граждани доброволци за няколко часа изработиха близо 1000 малки масички, които свързаха в една. Направиха и 2100 столчета, за да не стоят хората прави.

Точно в 11 часа на специално сложени край трапезата за "Гинес" помощни маси започна разливането на приготвеното за почерпката вино. На купона дойдоха хиляди, но пък приготвеното количество гроздов еликсир бе цял тон, достатъчно да вдигне градуса на настроението в празничния ден. Точно в 12.55 минути кметът на града Иван Тотев пристигна край Римския стадион, където бе началото на дългата маса, и вдигна наздравица за спечелването на титлата. "Днес всички сме се събрали заедно, за да отпразнуваме нещо толкова голямо, каквато е победата в конкурса Европейска столица на културата през 2019 година, обърна се с чаша червено вино в ръка инж. Тотев към пловдивчани и гостите на града. Подчерта, че това е един от малкото моменти, които остават в историята на един град и за които ще се говори години и десетилетия след това.

"Много хора положиха труд, усилия, сърце и любов, за да стигнем дотук. Изградихме своята Вавилонска кула, за която всеки от нас донесе своята тухла. Горди сме от постигнатото", каза още в словото си пред своите съграждани кметът. Благодари и на останалите градове, участвали в конкурса за титлата евростолица, и ги прикани да работят заедно по съвместни проекти за доброто представяне на страната ни пред Европа и света. Кметът подчерта още, че неслучайно е избрал да вдигне тост при Римския стадион, защото тук от древни времена са се водили битки, в които не се е присъждало второ и трето място. Награда е имало само за победителите, каза Иван Тотев и си спечели хиляди аплодисменти.

"Пловдив до днес бе кандидат за културна столица от България. Днес Пловдив е българската столица на Европа", заяви още кметът и отпи от своята чаша. В този момент хористите от Пловдивската опера запяха арията "Наздравица" от "Травиата". Тотев пък вдигна тост за хората от екипа си и тръгна да обикаля масата, за да поздрави лично съгражданите си. От своя страна те също го поздравяваха в качеството му на кмета, извел града до първото място в конкурса за културна столица на Европа. Повече от час градоначалникът и заместникът му по въпросите на културата Стефан Стоянов вървяха от човек на човек край трапезата, която свършваше до сградата на Община Пловдив. Тук бе и областният управител Розалин Петков, другите зам.-кметове, почти всички общински служители, както и целият екип на фондация "Пловдив 2019". Мотото на пловдивската концепция за конкурса "Заедно" пък бе пресъздадено на живо чрез всенародното веселие, в което се включиха млади и стари без значение на личните им интереси или политически пристрастия. Купонът на Главната улица продължи до късно вечерта. За доброто настроение отвсякъде звучеше музика, а на откритата сцена край фонтана с пеликаните непрекъснато се качваха музикални и танцови артисти, които се радваха на многобройна и разнообразна публика. Най-големите концерти изнесоха "Биг Бенд Пловдив" и танцьорите от ансамбъл "Тракия", с които се снимаха и многобройните чуждестранни туристи, гостуващи на Пловдив. В същото време хористите от операта пък, облечени в красиви дворцови костюми, обикаляха наоколо и се спираха с реверанс и покана за наздравица край масата с празнуващите.

Тържеството се пренесе в Стария град и Капана

След купона на Главната улица празникът се пренесе в Стария град и квартала за творчески индустрии "Капана", където народът окупира ресторантите и кафенетата. Парти до късно вечерта имаше във фоайето на Синята къща на ул. "Арх. Христо Пеев" 6, където е приемната на Община Пловдив. Гости посреща до малките часове на следващия ден и офисът на фондация "Пловдив 2019" в Стария град. Общоградското тържество се сля и с началото на втората "Нощ на музеите и галериите", като към празнуващите титлата Евростолица през 2019 година пловдивчани се присъединиха гостите от другите градове, дошли за "Нощта".

Тази година изданието е десето по ред. Заради юбилея участват огромен брой творци - 500 от цял свят. Събитията в календара са над 120, а местата за тяхното провеждане повече от 90. В програмата са включени специални изложби, концерти, атракции, спектакли и представяния в музеи, галерии, театрални зали, университети, читалища, книжарници, клубове, барове, ателиета и творчески работилници в алтернативни пространства за изкуство в градската среда. Заедно с празника за титлата Европейска столица на културата и Нощта, от края на тази седмица Пловдив отново е "Сцена на кръстопът". Театралният фестивал за 18-и път вдигна завесите за почитателите на Мелпомена, които тази година ще видят едни от най-добрите спектакли, играни на родна сцена. Началото в петък вечерта поставиха домакините от Драматичен театър Пловдив с премиерното заглавие "Сако от велур" на Станислав Стратиев. Афишът на фестивала наброява 22 заглавия като четири от тях са премиери. Богата е и съпътстващата програма, която включва изложби, представяне на книги и модно ревю. Тази година мотото на "Сцената" е "Театъра-утопия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай