Плевнелиев против армия по границата (ОБЗОР)

Върховният главнокомандващ поиска МВР само да се справи с бежанците

Плевнелиев против армия по границата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Войници на браздата с Турция ще ни докарат дипломатически скандал, заяви държавният глава

Президентът Росен Плевнелиев остро се противопостави на изпращането на военни, които да пазят от бежанци границата с Турция. Държавният глава застана на позицията на министъра на отбраната Николай Ненчев. И заяви, че подобен ход би могъл да се превърне в сериозен дипломатически скандал, който да разтърси региона, и не само.

"Идеята за участието на Българската армия в опазването на границата с Турция е, меко казано, недобра", коментира върховният главнокомандващ на въоръжените сили след традиционния водосвет на бойните ни знамена на Богоявление. Той е убеден, че осъществяването й ще се превърне в "много сериозен външнополитически и международен имиджов проблем за България".

"Не бих допуснал Българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия - това не е добре за нас. Второ, още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници и БТР-и", категоричен бе президентът Плевнелиев. И го определи като "недопустимо". Той изрази надежда правителството да намери правилното решение. Което по думите му е "МВР да намери сили, ресурси", а ако няма, те да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията по границата. Преди ден вътрешният министър Веселин Вучков коментира, че няма юридическа пречка военните да помогнат с малък състав на Гранична полиция.

Президентът пак поиска задължително гласуване

Президентът Росен Плевнелиев отново припомни идеята си за референдум по изборното законодателство, чрез който да бъдат въведени електронното, задължителното и мажоритарното гласуване. "Това е част от възможността да дадем шанс на милионите български патриоти, родолюбци, където и да са те по света, да могат да гласуват, да имат мнение и да го отстояват по един демократичен начин", смята той.

Без вълна от Европа

Можем да поемем още около 1500 души

Няма опасност да ни бъдат върнати накуп 3600 бежанци от други страни от Европейския съюз, успокои вътрешният министър Веселин Вучков. Той допълни, че за момента само има запитване дали те наистина са регистрирани в България. "За миналата година има върнати само 40 души", обясни още Вучков. Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров обаче бройката е 184.

През 2014 година до България са постъпили общо 7851 запитвания от други страни членки, свързани с бежанци, от които 6873 за обратното им приемане. След извършени проверки България е дала 3613 положителни отговора на тези запитвания. Според главния секретар обаче цифрата е 684. От агенцията обаче уточняват, че връщането подлежи на съдебен контрол и може да бъде отказано. Някои от бежанците пък не могат да бъдат намерени, а други са в затворите в различни страни в Европа. Заради всички тези въпросителни не може да се каже със сигурност точно кога и колко лица ще бъдат върнати.

Междувременно стана ясно, че страната ни има капацитет да приеме още около 1500 бежанци. По данни на вътрешния министър лагерите са запълнени на около 60%.

Назначават нови 500 граничари

До две седмици междуведомствена група ще предложи на Министерски съвет решение как да се охранява българо-турската граница. Един от вариантите, съобщи във вторник вътрешният министър Веселин Вучков, е да се назначат допълнително 500 души към Гранична полиция.

"Операцията по охраната на границата в този й вид приключва, като до края на другата седмица командированите полицаи от вътрешността на страната се връщат към нормалните си задължения", заяви пред Нова телевизия Вучков. Според него изпращането на 900 души от местата, където работят, на границата е довело до увеличаване на престъпността, тъй като не достигат униформени служители.

EK готова да помага

Европейската комисия следи внимателно ситуацията с бежанците в България и е готова да увеличи във всеки един момент помощта си за страната ни. Това става ясно от отговор на ЕК до българския евродепутат Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП). През 2013 г. Комисията е дала 5.6 млн. евро за справяне с проблема. Според Радев отговорът на ЕК показва, че България може да разчита на европейските ни партньори за справяне с бежанската вълна.

Миков пита за Шенген

"Продължаваме да носим тежкия ангажимент за охрана на 1300 км европейска външна граница. В същото време някои европейски страни ни третират като втора категория европейци, което е недопустимо". Такова мнение изрази председателят на БСП Михаил Миков. И повдигна въпроса за пълноправното ни членство в Шенген. "Тук възниква големият въпрос по какъв начин нашето правителство защитава интересите ни в Европа. Ще има ли финансиране от Европа, което е въпрос на солидарност?", пита той.

Не чакат спад на бежанците

През тази година не се очаква миграционният натиск да намалее. Това уточни пред "Нова" министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. По думите му първите сериозни вълни се очакват през пролетта. Според него трябва да продължи изграждането на оградата по границата, защото в участъците, където е монтирана, има намаление със седем пъти на преминаванията.

Имигрантите идват по нов маршрут

Имигрантите от Сирия използват нов маршрут, за да стигнат до Европа, съобщи БГНЕС, цитирайки "ИЮ Обзървър". За да стигнат до Стария континент, имигрантите се качват на товарни кораби от Турция за Италия. "Определено е открит нов маршрут", потвърди говорител на "Фронтекс". Около 17 товарни кораба са били засечени от юли.

По 20 на ден идват в Пъстрогор

Новият бежански натиск към България се усеща и в лагера в Пъстрогор. Капацитетът на центъра към 6 януари беше вече запълнен на 80% от леглова база за общо 300 човека. Около 20 души средно пристигат през ден в Пъстрогор от разпределителния център в Елхово. В Харманли пък местата са заети на 75%.

В последния месец на миналата година основно лагерът в свиленградското село е приемал бежанци - мъже от Афганистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай