Вучков: МВР е на границата, а престъпността се увеличава

„Очевидно е, че липсват униформени полицаи", коментира вътрешният министър

Вучков: МВР е на границата, а престъпността се увеличава | StandartNews.com

Министерството търси помощ от други институции за „отвратителните" условия по границата

София. Командироването на полицаи по границата за справяне с бежанския проблем води до влошаване на престъпната обстановка в страната. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Веселин Вучков пред Нова телевизия. Затова мисията се прекратява и предстои да бъдат обучени нови гранични полицаи, а по думите му е очевидно, че униформените не достигат.

„Преди година и два месеца МВР е хвърлено на българо – турската граница без добри условия за труд, без подготовка и без наличния състав дори. Това поражда веднага два проблема: Първо няма безопасни условия на труд за самите полицаи. Второ – поражда се проблем с криминогенната обстановка вътре в страната. Очевидно е, че липсват униформени полицаи", коментира Вучков.

Условията по границата са отвратителни, допълни вътрешният министър и поиска помощ и от другите институции. Трябва да бъдат и направени пътища в пограничните райони. Той поясни, че за това ще помогнат Министерство на земеделието и пет общини.

„Условията за работа особено в Средец и Малко Търново са отвратителни. Има много проблеми по охраната на границата ни с Турция. Предвиждаме да бъдат назначени още 700 души гранични полицаи, но това ще отнеме време. Ще дойде лято и едва есента те ще започнат да патрулират по българо-турската граница", каза Вучков.

До две седмици трябва да бъде предложено конкретно решение за охрана на турската граница.

„В момента говорим за временна помощ – с техника, изграждане на пътища и кадрови състав", каза той.

По думите му основният бежански поток за Европа минава през нашата страна.
По повод информацията за връщане на незаконн емигранти от Европа към страната ни, според Вучков те няма да са 7500.

„Сигурен съм, че една европейска държава няма просто така да „изсипе" тези бежанци у нас. Смятам, че малко се преекспонира този проблем", допълни вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай