Миков: Ще отстояваме повече справедливост в законодателството

Миков: Ще отстояваме повече справедливост в законодателството | StandartNews.com

БСП внася тълкувателен законопроект за единия хляб

София. „Ще отстояваме повече справедливост в законодателството". Това заяви пред БНР председателят на БСП Михаил Миков. Като примери той посочи прогресивния данък, който по думите му е въпрос на справедливост, както и отстъпването на 10-процентния данък на хората с минимални доходи.

„Смятам следващата седмица да внесем един тълкувателен закон, който условно можем да наречем тълкувателен закон за единия хляб", обяви лидерът на социалистите. Според него тълкуването, което в момента НАП прави на Закона за облагане доходите на физическите лица, цели да ограничи в значителна степен работещите бедни – около 270 000 души на минимална работна заплата.

Миков коментира и излезлите вчера данни за демографската ситуация. Всички политически партии трябва да се обединят около спешни мерки, които няма как да не са социални, смята той. По думите му четворната коалиция е замразила редица социални мерки като помощите за деца, за деца с увреждания, за първокласници. „Предлагахме това да не се прави, защото става въпрос за пренебрежимо малко разходи в сравнение с огромните кредити, които ще се поемат от държавата. В същото време тези групи, които са пряко свързани с демографията и с перспективите на страната, останаха със замразени доходи", каза още Миков.

Според него въпросът с пенсионното законодателство също е свързан с демографията. „Ако не вземем мерки по отношение на демографската ситуация в страната, то каквито и пенсионни реформи да се вършат, работещите ще стават все по-малко", допълни лидерът на социалистите.

Михаил Миков коментира темата с бежанския въпрос. Видимо е, че правителството трудно се справя с процеса, смята той. По думите му връщането на бежанци в България ще натовари допълнително държавния бюджет и отговорностите на България. „Тук възниква големият въпрос по какъв начин правителството защитава интересите ни в Европа. Ще има ли финансиране от Европа, което да подпомогне решаването на проблема с бежанците? До момента не усещаме някакви действия в тази посока", каза още Миков. По негово мнение средствата по линия на европейската солидарност са твърде недостатъчни. „Вторият въпрос е за нашето пълноправно членство в Шенген. Продължаваме да носим тежкия ангажимент за охрана на 1300 км европейска външна граница, а в същото време някои европейски страни ни третират като втора категория европейци", добави лидерът на БСП.

Михаил Миков бе категоричен, че правителството трябва да е по-настойчиво и да заяви национална позиция за отпадането на санкциите към Русия, в зависимост от развитието на процеса в Украйна. По думите му България понася най-тежки загуби от тези санкции. „В момента нашето правителство е застанало в една леко притаена позиция и постоянно гледа какво ще се реши в Брюксел. Без активна позиция, интересите ни няма да бъдат защитени", подчерта лидерът на БСП. По думите му от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще настояват да има национална позиция по въпроса за отпадане на санкциите към Русия.

Миков бе категоричен, че трябва да бъдат обсъдени въпросите и на енергетиката. „Трябва да погледнем и към размразяване на проекта "Белене". Нека да видим резултатите от арбитража и ако наистина става въпрос за ново задължение, надхвърлящо милиард, трябва да се мисли какво правим в тази посока", допълни председателят на БСП.

Михаил Миков изтъкна, че за да стане БСП по-привлекателна партията ще бъдат направени промените в механизмите на функциониране на партията: ще има по-широко отваряне на вратите за младите хора, подобряване на качествения състав – ще се включват хора, които имат име и влияние в обществото. Той поясни, че подобни решения ще се вземат на заседание на Конгреса, който ще бъде пролетта.

Михаил Миков смята, че различните теми и проблеми в партията трябва да бъдат обсъждани и решавани вътре в нея. „Трябва да се съобразяваме с външните фактори, но не да търсим причина в тях", каза председателят. „Времето е най-добрият съдник за верността на едно решение", подчерта той. По неговите думи дясната политика, която се прокарва днес от четворната коалиция, категорично доказва, че БСП няма място в нея. „Всички тези 14 замразени плащания, антисоциалните мерки, които правителството реализира, доказаха за твърде кратък период - по-малък от 100 дни, че ние нямаме място там, защото тази политика няма да доведе до социално успокоение и икономическо развитие", поясни той. Според Миков българските граждани са тези, които преценяват до колко една позиция е била вярна, последователна и следваща предизборните ангажименти. Той е на мнение, че ако така се води политика може и да има предсрочни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай