Плевнелиев и Орешарски заедно на Съединението

Николай с молитва за обединение на празника, президентът стяга реч

Плевнелиев и Орешарски заедно на Съединението | StandartNews.com

Пловдив. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски ще се съберат в Пловдив за Деня на Съединението. Държавните мъже ще участват в различни прояви от дневната програма за празника, а вечерта ще застанат един до друг пред паметника, където тържественото слово ще произнесе Росен Плевнелиев. На зарята няма да присъства парламентарният шеф Михаил Миков, но единствената причина за това е, че по протокол и от съображения за сигурност тримата първи мъже в държавата не могат да бъдат едновременно на тържествени събития.

До последно в четвъртък в града под тепетата коментираха, че премиерът и президентът няма да застанат един до друг. Според първоначалната програма Орешарски трябваше да бъде заедно с шефа на парламента в Съединение. По-късно стана ясно, че само Миков ще уважи и празника на града, откъдето заедно с кмета Георги Руменов изпратиха четата на Чардафон Велики към Пловдив.

В празничната вечер Чардафон ще превземе конака в града под тепетата, който е център на Източна Румелия преди Съединението. Възстановката е на местния комитет "Родолюбие" и ще се състои пред сградата на Военния клуб от 19 часа. През целия ден в Пловдив, който на 6 септември има градски празник, са предвидени тържествени прояви.

В 10 часа пловдивският митрополит Николай ще изнесе тържествен молебен в църквата "Света Богородица". Малко след това на откритата сцена пред общината започват концертни изпълнения, които ще бъдат открити от "Биг бенд" Пловдив. След тях на сцената ще се качат X факторите Рафи и Богомил. Публиката ще се наслади и на изпълненията на музикалния идол Тома. На пл. "Съединение" ще бъде финалът на традиционния маратон, кръстен на официалния празник, който тръгва рано сутринта от град Съединение. В регионалния исторически музей вечерта ще бъде открита и изложбата "Съединението на България и Сръбско-българската война в изкуството".

Зарята на площада е от 20,30 часа. Кметът Иван Тотев е изпратил покани да участват в честването на 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и до всички министри и депутати, до църквата, армията и дипломатическите мисии, както и до много общественици, бизнесмени и културни дейци. След зарята градоначалникът ще почерпи гостите си с вино и хапки в ресторанта на парк-хотел "Санкт Петербург".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай