Плевнелиев чете "Дядо вади ряпа" в Пловдив

Плевнелиев чете "Дядо вади ряпа" в Пловдив | StandartNews.com

Започна трето издание на националната кампания за насърчаване на четенето - „Чети с мен". Тази година то е част от програмата на празниците на книгата „Пловдив чете", които продължават цяла седмица.

В Цар Симеоновата градина в центъра на града от сутринта е пълно с хора. Мнозина са дошли с децата си, защото организаторите са предвидили атрактивни ателиета и детски забавления. Идеята да се покаже, че четенето може да е страст, необходимост и полезно занимание, обединява много известни личности, които днес се включиха в едно голямо споделено четене.

Старт даде президентът Росен Плевнелиев, който чете от приказката „Дядо вади ряпа" на Ран Босилек, по повод 130-годишнината от рождението на писателя. Откъси от любими книги четоха още писателите Божана Апостолова, Георги Господинов, Владимир Левчев, актьорите Владимир Пенев, Мартина Вачкова, Валентин Танев, Стефан Щерев, Ирмена Чичикова, съобщава БНТ. 

Специален гост бе и холандската принцеса Лаурентин ван Орание, посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността.

Фестивалът „Пловдив чете" продължава с още събития днес и утре. В клубове и музеи ще има филмови прожекции, представяния на книги и срещи-разговори с изявени български автори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай