Плевнелиев: 24 май е символ на националното ни обединение

Плевнелиев: 24 май е символ на националното ни обединение  | StandartNews.com

София. "Днешният ден е празник на споделеното културно наследство, общото европейско бъдеще", каза президентът на България Росен Плевнелиев в приветствието си по повод 24 май.

"Делото на братята Кирил и Методий остава завинаги вплетено в превратната история на България и ни помага във времена на изпитания да се обръщаме към езика и културата, да търсим упование в духовността. Вярвам, че и днес това са основите, върху които градим просперитета и бъдещето си", каза Плевнелиев.

"Преди повече от век и половина започва да се отбелязва този празник спонтанно; и днес е така - спонтанно, истински, с вяра и със сърце. 24 май се превръща в символ на националното ни обединение около духовността, знанието, културата. Безсмъртните слова на Стоян Михайловски и мелодията на Панайот Пипков и днес карат сърцата ни да туптят заедно, в един ритъм", допълни президентът.

"С основание се гордеем, че светите братя са обявени за съпокровители на Европа от папа Йоан Павел Втори. Днес отправяме благодарност към нашите учители, към учителите на нашите деца и внуци. На днешния ден благодарим на всички, които се грижат за опазването на културно-историческото ни наследство, каза Плевнелиев. Отправяме благодарност към представителите на научния елит; на всички, които работят за развитието на България. Изразяваме своето възхищение към дейците на културата и изкуството. Като държавен глава вярвам, че модерна, успяваща и просперираща държава се развива, уповавайки се на науката, образованието, изкуството и културата. Нужно ни е обединение около каузата за духовно и културно съхранение на България", каза Плевнелиев.

Тържествен водосвет се отслужва от Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит пред Народната библиотека "Кирил и Методий" по случай 24 май. Присъстват преподаватели от висшите училища, сред които е и ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев, тук са президентът Росен Плевнелиев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и лидерът на ДПС Лютви Местан, министърът на културата Владимир Пенев и Патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай