Писмо на Монро влуди колекционерите

Поп иконата Мерилин Монро обвинява лекарите, че не разбирали проблемите й

Писмо на Монро влуди колекционерите   | StandartNews.com

Дават милиони на търг, посветен на иконата

Казват ми, че съм едно много болно момиче, пише Мерилин до психиатъра си

Световната икона, окъпана във вечен ретро блясък, Мерилин Монро стана супер актуална в средите на колекционерите. Търг в Лос Анджелис предлага лични вещи на американската актриса - всичките от особена сантиментална стойност. Аукционната къща "Жулиен" ще представи повече от 500 предмета, които Монро е завещала на своя учител - големия Лий Страсбърг, популяризирал метода на Станиславски и обучил поколения американски актьори. Сред вещите са много кожени изделия, дамска чанта от крокодилска кожа, платинен часовник с диаманти и дори червило от 1947 г., което Монро е слагала върху плътните си устни. Най-интересният етап от търга обаче е трогателно писмо на Мерилин към психиатъра й д-р Ралф Грийнсън. Текстът влуди въображението на колекционерите и е истински артефакт, запечатал отчаянието, но и особената прозорливост, съпровождащи едни от последните дни на поп иконата. В писмото Монро подробно описва ежедневните си занимания и разказва за нечовешките условия в психиатричната клиника "Пейн Уитни", в която тя е била през 1961 г., една година преди смъртта й.

"Стоя на леглото в болницата, опитвайки се да преценя как бих отиграла подобна ситуация, ако ми е дадена като актьорска импровизация. Сетих се за нещо, което бях направила в един филм. Тогава трябваше да взема един стол и да го разбия в земята. А на мен ми беше толкова трудно, понеже никога не бях счупвала умишлено каквото и да било през живота си. Сега, малко преди да дойдат докторите, взех една стъклена чаша и я скрих в ръката си. Седнах тихо на леглото, чакайки ги да дойдат. Когато влязоха в стаята им казах, че ако ще ме третират като луда, ще действам като луда.
И разбих чашата в земята, както на филма. Внуших им, че ако не ме пуснат навън, ще се самонараня - нещо, което е последното на ума ми; вие знаете, че аз съм актриса и никога няма да оставя белези върху себе си", обръща се към психиатъра си Мерилин.

"Тук докторът ми каза, че съм само едно много, много болно момиче и съм била такава в продължение на години. Чуди се дори как съм успявала през всичките тези години да работя, при положение, че съм била толкова депресирана. Аз му казах, че е много вероятно Грета Гарбо, Чарли Чаплин и Ингрид Бергман също да са били много депресирани в някой момент от живота си, докато са снимали филм. И му дадох пример със съпруга му - бейзболиста Джо Димаджио. Все едно той да не може да уцели топката, ако се чувства депресиран. Доста глупаво...", пише още Монро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай